Награда за подкрепа на библиотеките получи финансовият директор на ФАНТАСТИКО ГРУП — Фантастико
Loader
100%

Награда за подкрепа на библиотеките получи финансовият директор на ФАНТАСТИКО ГРУП

Награда за подкрепа на библиотеките получи финансовият директор на ФАНТАСТИКО ГРУП
20.05.2024

Награда за подкрепа на библиотеките получи финансовият директор на ФАНТАСТИКО ГРУП

Главният финансов директор на ФАНТАСТИКО ГРУП Янислав Стойчев спечели престижното отличие в категория „Подкрепа за библиотеките 2023“ по време на Годишните библиотечни награди за 2023 г. Статуетките в 6 категории бяха връчени от Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация” в навечерието на 24 май. Наградите са за изключителен принос на хора и организации към библиотечното дело в България.

Отличието си Янислав Стойчев получава заради подкрепата към Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ в гр. Кюстендил. „Много благодаря за наградата. Възхищавам се на всички, за които това е начин на живот и призвание, а не просто работа, на всички, които се опитват да запазят вековната история в храма, наречен Библиотека“, каза Янислав Стойчев по повод наградата, връчена по време на церемония в Столичната библиотека.

Благодарение на негово лично финансово дарение беше създаден Краеведски център в библиотеката в родния му град. Изграждането на центъра е един от 19-те проекта, финансирани в първото издание на социално отговорната инициатива „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“. Със средствата по проекта „Лечебни пътеки за тяло и дух – балнеология, изкуство, архитектура” са създадени специални видеа, табла и пощенски картички, които ще помогнат на децата в региона да се запознаят с историческите и природни богатства на Кюстендил. Целта на екипа на библиотеката е да възпитава гордост от богатството на родния край и по иновативен начин да предостави информация и знание за регионалното културно-историческо наследство.

В Краеведския център учениците имат достъп до богат фонд от книги за този край на България, както и да се докоснат до вестници на над 100 години – от периода след Освобождението до днес. Всички деца, които посетят библиотеката, могат да видят и 26 табла, свързани със значими личности и събития от Кюстендил и региона, а QR кодове върху тях водят читателите към богата библиографска информация.

Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация” е доброволна и независима професионално-творческа организация, която обединява специалисти, които се стремят да усъвършенстват библиотечната и научно-информационната дейност и да издигнат престижа на професията. Организацията е основана през 1990 г. като Съюз на библиотечните и информационните работници в България. В момента ББИА има 1131 индивидуални и 82 колективни членове. Териториалните секции на асоциацията са 19, а тематичните секции – 9.