Facebook Pixel
Loader
100%

Aлкално-киселинен баланс на тялото

Баланс! Тази безценна дума, определяща състояние, което се опитваме да постигнем във всяка сфера от живота си. Баланс между личния и професионалния живот, между приятното и задължителното, между спорта и почивката, между полезността на храните и т.н.

Тук ни се иска да се спрем на алкално-киселинния баланс на тялото, така необходим за нашето здраве. Разбира се много се пише по темата, затова тук ще се опитаме да бъдем максимално кратки и полезни и да обърнем внимание, върху какво трябва да внимавате.

Aлкално-киселинният баланс на тялото е изключително важен и лесно можете да се постигне. Това ще ви зареди с енергия и ще ви гарантира здраве в дългосрочен план!

Ако искате да имате здраво и енергично тяло, първо трябва да разберете какво е това алкално-киселинен баланс.

Алкалните и киселинните свойства, които притежава водната среда се измерват със скала наречена pH. Това е логаритъм, който представлява съотношението на позитивно и негативно заредените йони, в един разтвор. Тази скала е от 1 до 14, като 1  до 7 е киселинната среда, 7 е неутрална, а до 14 е силно алкална. Тялото ни е изградено предимно от вода, като повечето телесни течности и кръвта, трябва да са леко алкални – от 7,35 – 7,45. Кръвта, урината, слюнката, храносмилателните течности, слузта и течностите вътре и извън клетките на тялото имат оптимално рН, а рН на кръвта е най-значимото за нашето здраве.

Aлкално-киселинният баланс на тялото е изключително важен за правилното функциониране на клетките и в резултат на това то непрекъснато се бори да поддържа идеалното си рН. Напр. ако  средата ни е прекалено киселинна и нямаме достатъчен запас, тялото започва да си набавя тези минерали от черния дроб, мускулите, сухожилията и костите.  

Много лесен начин да измерите баланса е като използвате pH тест ленти – намират се в различни био магазини. С тях може да се тества урина и слюнка. На самата опаковка са описани референтните стойностите за да може да се ориентирате за състоянието си. 

Какво причинява рН дисбаланс в нашето тяло?

РН-то на телесните ни течности засяга всяка клетка на нашия организъм. Целият ни метаболизъм зависи от балансираната вътрешна алкална среда. Тъй като оптималното рН на нашето тяло е слабо алкално, нашето хранене трябва да отразява това. Консумирайте  около 70% -75% основна, алкална храна, като например зелени зеленчуци и не повече от 20-25% неутрални и киселинни храни.

Заради начина ни на хранене, голяма част от нас страдат от киселинност. Повечето диети съдържат богати на киселини продукти, както и храните, които предимно консумираме в ежедневието си, като месо, яйца, млечни продукти, кафе, газирани напитки са киселинно образуващи и оставят киселинни остатъци в организма. За киселинността в тялото ни допринасят и стресът и лекарствата.

За да се предпази тялото ни от тези киселинни, то започва да трупа мазнини, в които блокира киселините. Работата на мазнините е да ни предпазят. Също така в киселинната средата микробите се развиват много бързо и изразходват важните за нас хранителни вещества. Тялото остава гладно, защото не получава от ценните за него вещества и ни кара да ядем още и още, за да си ги набави.

Ако се чудите защо не виждате резултати, когато тренирате, това пак е заради киселинността. Тялото няма достатъчно кислород, изживява стрес и се произвеждат още повече киселини, което води до блокирането им в мазнини.

За да сме здрави и енергични, трябва да създадем по-алкална, богата на кислород среда в тялото си. Когато нормализираме алкално – киселинния си баланс, ще се отървем от натрупаните мазнини, защото тялото няма да има повече нужда от буфери за киселините.

Проверете алкално-киселинния си баланс, посъветвайте се със специалист и започнете да се грижите за тялото си отвътре. То ще ви се отблагодари със здраве, енергия и много по-добра фигура и кожа отпреди.

 


Още от блога