Арменски безмесен пилаф — Фантастико
Loader
100%

Арменски безмесен пилаф

Арменски безмесен пилаф
30.10.2022

Арменски безмесен пилаф

Необходими продукти:

180 г дългозърнест ориз Krina

100 г масло

60 г фиде (около 1 чаена чаша)

50 г замразен дребен грах

2 с. л. сурови бадеми (може филирани)

2 с. л. златни стафиди

450 мл бульон сол

½ ч. л. пипер

1 с. л. лимонов сок

2 с.л. ситно нарязан магданоз

1 чиста памучна кухненска кърпа

 

Начин на приготвяне:

1. Оризът се измива добре с гореща вода и се отцежда.

2. Разтопяваме маслото в дълбок тиган. В него запържваме фидето, докато потъмнее (около 5 минути). Добавя се ориза и се задушава за 3 минути (докато крачетата на зрънцата станат прозрачни), а после се залива с бульона. Овкусява се със сол и пипер. Увеличава се силата на котлона и се оставя да заври. Щом това стане, се добавя грахът. Тиганът се затваря с капак, силата на котлона се намалява на половина и ястието се оставя да къкри около 10 минути (докато течността изври).

3. Междувременно в друго тиганче в 2 -3 с. л. масло за около 5 мин. се запържват бадемите. Добавят се и стафидите и се разбъркват докато се подуят.

4. Тиганът се маха от котлона, капакът се отваря и ако има някаква останала течност, се отстранява. Тенджерата се покрива с кухненска къпра и отново се затваря за около 10-15 минути.

5. Ястието се разбърква с вилица, залива се с лимонов сок и се посипва се със ситно нарязан магданоз. Сервира се поръсено с маслено ядковата смес.


Още от блога