Това лятно печено ястие с изобилие от аромати, сочни печени патладжани и дъх на екзотика е толкова наситено с вкусове, че ако го опитате, със сигурност няма да ви остави равнодушни.
Необходими продукти
За печените патладжани:
2 патладжана
50 мл зехтин
2 с. л. петмез от черници
Сол и пипер
За запечените чери домати:
50 мл зехтин
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 ч. л. пушен червен пипер
400 г чери домати
1 ч. л. заатар
100 мл вода
Сол
За сервиране:
100 г кисело мляко
1/2 връзка мента
Сок от 1 лимон
Заатар
Ето как се прави
За патладжаните:
Загрейте фурната до 220 °C. В купа смесете зехтин, петмез от черници, сол и пипер. Нарежете на ветрило патладжаните. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с маринатата от двете страни. Печете 30 минути, докато омекнат.
За печените домати:
Нарежете доматите, чесъна и лука. Загрейте в тиган на умерен огън зехтина. Добавете лука и гответе 3-4 минути, докато омекне. Прибавете чесъна и разбъркайте за още 2 минути. Прибавете нарязаните на половинки чери домати, пушения червен пипер, заатара, солта и горещата вода. Оставете да къкри и варете 15 -20 минути, докато сосът стане гъст.
Извадете патладжаните от фурната и добавете чери доматите. Върнете ги във фурната и печете още 20 минути. Извадете от фурната и охладете леко.
За сервиране:
Смесете киселото мляко с лимоновия сок. Полейте с тази смес запечените патладжани. Поръсете с прясна мента и заатар и сервирайте.