Ароматни патладжани с петмез от черница и чери домати — Фантастико
Loader
100%

Ароматни патладжани с петмез от черница и чери домати

Ароматни патладжани с петмез от черница и чери домати
22.07.2021

Ароматни патладжани с петмез от черница и чери домати

Това лятно печено ястие с изобилие от аромати, сочни печени патладжани и дъх на екзотика е толкова наситено с вкусове, че ако го опитате, със сигурност няма да ви остави равнодушни.

Необходими продукти

За печените патладжани:

2 патладжана

50 мл зехтин

2 с. л. петмез от черници

Сол и пипер

За запечените чери домати:

50 мл зехтин

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 ч. л. пушен червен пипер

400 г чери домати

1 ч. л. заатар

100 мл вода

Сол

За сервиране:

100 г кисело мляко

1/2 връзка мента

Сок от 1 лимон

Заатар

 

Ето как се прави

За патладжаните:

Загрейте фурната до 220 °C. В купа смесете зехтин, петмез от черници, сол и пипер. Нарежете на ветрило патладжаните. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с маринатата от двете страни. Печете 30 минути, докато омекнат.

За печените домати: 

Нарежете доматите, чесъна и лука. Загрейте в тиган на умерен огън зехтина. Добавете лука и гответе 3-4 минути, докато омекне. Прибавете чесъна и разбъркайте за още 2 минути. Прибавете нарязаните на половинки чери домати, пушения червен пипер, заатара, солта и горещата вода. Оставете да къкри и варете 15 -20 минути, докато сосът стане гъст.

Извадете патладжаните от фурната и добавете чери доматите. Върнете ги във фурната и печете още 20 минути. Извадете от фурната и охладете леко.

За сервиране: 

Смесете киселото мляко с лимоновия сок. Полейте с тази смес запечените патладжани. Поръсете с прясна мента и заатар и сервирайте.


Още от блога