Авантюристичен безглутенов хляб от Вяра Ковачева — Фантастико
Loader
100%

Авантюристичен безглутенов хляб от Вяра Ковачева

Авантюристичен безглутенов хляб от Вяра Ковачева
27.11.2020

Авантюристичен безглутенов хляб от Вяра Ковачева

В този хляб няма нишестета, характерни за безглутеновите смеси, няма и захар. В него има много ядки и семена, което го прави ароматен, а текстурата му е плътна. Хапването на филийка ядков хляб сутрин ще е повече от достатъчно, за да ви осигури енергия, хранителни вещества и фибри, и е една много засищаща и вкусна авантюра. Хлябът е без глутен и е подходящ за хора с диабет, също така е веган и е идеален за постещите или хората, които се хранят без животински продукти.

 

ПРОДУКТИ

90 гр. бадеми
175 гр. бразилски орех
80 гр. тиквени семки
135 гр. слънчогледови семки
60 гр. ленено семе смляно
40 гр. хуск
25 гр. чия
12 гр. сол
Черен и бял сусам за поръсване

30 мл. гроздово олио.
270 мл. вода
15 мл. кленов сироп

 

ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ

1. Застелете с хартия за печене правоъгълна форма за кекс 20 на 10 см. и оставете настрана. Не използвайте силиконова форма, защото в нея този вид хляб не се изпича равномерно.

2. Загрейте фурната си до 180 ° C. Разстелете слънчогледовите и тиквените семки, бразилският орех и бадемите върху хартия за печене и препечете за 10-15 минути като внимавате да не изгорят и разбърквате от време на време.

3. Блендирайте 100 гр. от запеченият бразилски орех, а бадемите и останалите бразилски орехи начупете на ситно.

4. В купа смесете всички ядки, семена и солта и разбъркайте.

5. В отделна купа смесете водата, кленовия сироп и гроздовото олио и ги прибавете към сухата смес.

6. Объркайте хубаво сместа с шпатула, за да се смесят всички съставки и да се оформи тесто. Изчакайте 5-10 минути докато сместа поеме водата.

7. На дъното на подготвената форма за печене поръсете черен и бял сусам и след това изсипете вътре тестото. Оставете го за минимум 3 - 4 часа на плота да почива или дори цяла нощ в хладилника.

8. Ако тестото е било в хладилника, извадете го и го оставете да достигне стайна температура преди да го изпечете.

9. Включете фурната на до 180 ° C . Сложете решетка в средата на фурната и поставете хляба да се пече.

10. Печете го 40 минути. Извадете го от формата, обърнете го върху решетката за печене и печете още 35 - 40 минути.

11. Оставете хляба да изстине напълно поне два часа преди да го режете. Този хляб е най-добре да се реже на тънки филийки, които могат да се запекат в тостер.

А ето и няколко варианта за намазване, но с каквото и да решите да го хапвате, този хляб все ще е вкусен и засищащ.

  • С пюре от авокадо и ферментирали зеленчуци;
  • С крем сирене, сушени чери домати и маслини;
  • С лешников тахан и парченца ябълки или банани;
  • С поширано яйце и поръсени с пушен пипер;
  • Запечени с кашкавал, карамелизиран лук и чубрица.

Още от блога