Facebook Pixel
Loader
100%

БЕЗГЛУТЕНОВ БАДЕМОВ КЕЙК - МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА

БЕЗГЛУТЕНОВ БАДЕМОВ КЕЙК - МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА
16.07.2020

БЕЗГЛУТЕНОВ БАДЕМОВ КЕЙК - МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА

Здравейте! Казвам се Вяра Ковачева и съм юрист по образование, но сладкар по призвание. Храната за мен е удоволствие и страст. Обичам да експериментирам с всякакъв вид рецепти, но винаги търся здравословните варианти на всичко, което приготвям. Смятам, че е много важно да консумираме прясна храна, без оцветители и бяла захар и с по-малко или без глутен, като ползваме сезонни плодове и зеленчуци. Много си мислих каква точно рецепта искам да ви представя. Два дни главата ми бръмчеше от идеи за най-различни десерти. Мислих за безглутеново тирамису, после веган сладолед, след това се спрях на кето брауни с малини, минах през гениалната шоколадова торта и най-накрая се уморих и реших, че няма как да избълвам всичко наведнъж. Трудно ми е да реша, защото се увличам по всякакъв вид кухня. Да ви призная, харесвам и веган и вегетарианска кухня, обичам и кето рецепти, и рецепти без глутен, приготвям и рецепти без млечни продукти, ям и месо, харесвам азиатската кухня и подправки, както и тестата на френското сладкарство. А италианците - мамма миа!!!! Дано някога ми простят, че променям рецептите им в различни по-здравословни варианти. Но мога да ви уверя, че дори в променен вариант на всяко ястие основната философия на храната да доставя наслада, е спазена. Защо избрах десерт ли? Защото десертът носи емоция и е изкушаващ като самото лято.

БЕЗГЛУТЕНОВ БАДЕМОВ КЕЙК
Този кейк се прави много лесно. Използват се смлени в блендер бадеми и кокосови стърготини. Кокосовата захар му придава лек карамелен вкус и с всяка хапка се усеща свежестта на лимона. Сигурна съм, че ако се опитате да го направите, ще стане един от любимите ви безглутенови кейкове, а и можете да го комбинирате с всякакви сезонни плодове.

ПРОДУКТИ
180г смлени сурови бадеми
60г кокосови стърготини
130г кокосова захар /за нисковъглеходратен вариант аз използвам ½ ч. чаша еритритол и около 8 капки стевия/
1 ванилия
3 яица – размер L
180г масло, разтопено и леко охладено
щипка сол
настъргана кора от 1 голям лимон

ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ
Предварително загряваме фурната до 180° С или на 160° С, ако ползвате вентилатор.
Покриваме с хартия за печене (20-23см кръгла форма за торта). Разтопяваме маслото и оставяме леко да се охлади. Докато маслото се охлажда, смиламе с блендер бадемите и ги поставяме в купа заедно с кокосовите стърготини, 100г от кокосовата захар, сол, ванилия и настърганата кора на един голям лимон.Разбиваме яйцата с останалите 30г. от кокосовата захар на пяна и постепенно добавяме на тънка струя маслото като продължаваме да разбиваме сместа. За нисковъглехидратния вариант разбивам цялото количество еритритол и стевия с яйцата. Добавямe сместа с яйцата и охладеното масло към сухата смес. С помощта на дървена или метална лъжица внимателно разбъркваме докато се смесят всички съставки и се оформи тесто. Изсипваме го в подготвената форма и печем в предварително загрятата фурна за около 50-55 минути, докато придобие лек карамелен цвят. Изваждаме от фурната и оставяме да изстине, както е във формата около 20-30 минути преди да го преместим в подходяща чиния. Украсяваме със сезонни плодове. Аз избрах малини и няколко листенца прясна мента. Кейкът може да се съхранява в хладилник два дни. Няма да изсъхне, а ще е влажен, плътен и ще стои като сиропиран.

ВАРИАНТ ЗА ЛЕТЕН ДЕСЕРТ В ЧАШИ
Начупваме от кейка в стъклени чаши, заливаме с разбита животинска или заквасена сметана и отгоре поставяме сезонни плодове.

В момента опитвам безглутенов вариант за орехов кейк, като замествам бадемите с орехи и преди изпичане на кейка поставям обезкостени сини сливи върху сместта. Ако ми хареса резултата, непременно ще я споделя с вас.


Още от блога