Facebook Pixel
Loader
100%

Безглутенов кейк с домашно сладко от вишни

Безглутенов кейк с домашно сладко от вишни
11.06.2021

Безглутенов кейк с домашно сладко от вишни

Това е един много приятен и лек летен кейк с кремообразна рикота, нотка на полента, свеж лимонов вкус и домашно сладко от вишни.  Ухае на приближаващото лято и е чудесно допълнение към чаша горещо кафе в мързеливите следобеди.  

Необходими продукти

За сладкото от вишни:

400 г вишни, почистени от костилките

70 г тръстикова захар

5 г пектин

За кейка:

500 мл вода

240 мл прясно мляко

60 г масло

180 г полента

200 г тръстикова захар

230 г сирене рикота

4 яйца, размер М

Кора от 1 лимон

1 ванилия

 

Ето как се приготвя

За сладкото от вишни

Сложете вишните в касерола с 40 г от захарта и ги варете около 5 – 10 минути. Смесете останалите 30 г захар с пектина и го прибавете към загрятата вишнева смес. Разбъркайте добре и оставете настрана.

За кейка

Загрейте фурната до 170 °C . Застелете с хартия за печене 20 см форма за торта. Поставете водата, млякото и маслото в голяма тенджера и оставете да заври. Добавете полентата и разбъркайте. Оставете 1-2 минути, докато се сгъсти. Свалете от котлона. Настържете лимоновата кора. В отделна купа с миксер разбийте захарта и яйцата до пухкав крем, прибавете сиренето рикота, лимоновата кора, ванилия и разбъркайте. Постепенно добавете сместа от полента и разбъркайте. Изсипете тестото в подготвената форма за печене и загладете горната част. Печете 30-40 минути до лек златист цвят. Извадете от фурната и оставете да се охлади.

Извадете тортата от формата. Разбъркайте  вишневото сладко, поставете го върху тортата и сервирайте.  


Още от блога