Това е един много приятен и лек летен кейк с кремообразна рикота, нотка на полента, свеж лимонов вкус и домашно сладко от вишни. Ухае на приближаващото лято и е чудесно допълнение към чаша горещо кафе в мързеливите следобеди.
Необходими продукти
За сладкото от вишни:
400 г вишни, почистени от костилките
70 г тръстикова захар
5 г пектин
За кейка:
500 мл вода
240 мл прясно мляко
60 г масло
180 г полента
200 г тръстикова захар
230 г сирене рикота
4 яйца, размер М
Кора от 1 лимон
1 ванилия
Ето как се приготвя
За сладкото от вишни
Сложете вишните в касерола с 40 г от захарта и ги варете около 5 – 10 минути. Смесете останалите 30 г захар с пектина и го прибавете към загрятата вишнева смес. Разбъркайте добре и оставете настрана.
За кейка
Загрейте фурната до 170 °C . Застелете с хартия за печене 20 см форма за торта. Поставете водата, млякото и маслото в голяма тенджера и оставете да заври. Добавете полентата и разбъркайте. Оставете 1-2 минути, докато се сгъсти. Свалете от котлона. Настържете лимоновата кора. В отделна купа с миксер разбийте захарта и яйцата до пухкав крем, прибавете сиренето рикота, лимоновата кора, ванилия и разбъркайте. Постепенно добавете сместа от полента и разбъркайте. Изсипете тестото в подготвената форма за печене и загладете горната част. Печете 30-40 минути до лек златист цвят. Извадете от фурната и оставете да се охлади.
Извадете тортата от формата. Разбъркайте вишневото сладко, поставете го върху тортата и сервирайте.