Това е един много вкусен кейк с аромат на тиква и изразен шоколадово - ядков вкус. Запечените и хрупкави орехови ядки върху кейка контрастиращи с мекия шоколадово тиквен блат са вълшебство за сетивата. Кейкът е без глутен и бяла захар и с много приятен гурме вид.
ПРОДУКТИ
4 яйца
50 г. кокосова захар
180 г. орехи
150 г. печена тиква на пюре
50 г. сурова демерара захар
5 г. бакпулвер
150 г. черен шоколад 65 %
40 г. масло
ЗА УКРАСА
20 г. черен шоколад
40 г. орехи
Малко какао за поръсване
ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ
ЗА КЕЙКА
Изпечете тиквата и я блендирайте до пюре. В тази рецепта е най - добре тиквата да не е варена, защото така се запазва наситеният и вкус.
Намаслете и поставете хартия за печене в тортена форма 20 до 23 см.
Разтопете на водна баня шоколада и маслото. Разпределете разтопения шоколад върху лист хартия за печене в кръг, малко по-малък от формата за торта, и го поставете в хладилника.
Включете фурната на 180°С и запечете орехите за около 10-15 мин. /за блата и за украсата общо 220г./ Отделете 40г. от запечените орехи и оставете настрана. Останалите 180 г. от орехите смелете на ситно. Изсипете ги в купа и прибавете към тях бакпулвера.
Разбийте едното цяло яйце, 3 жълтъка и кокосовата захар до побеляване. Добавете към тази смес пюрето от тиква. Прибавете смлените орехи и бакпулвера и разбъркайте с шпатула.
Разбийте белтъците до твърд връх, като постепенно добавяте в тях тръстиковата захар. Добавете ги деликатно към яйчената смес, като разбърквате с шпатула.
Изсипете половината от тестото в подготвената тортена форма. Поставете отгоре замразения шоколадов лист, след което го покрийте с останалата част от тестото.
Печете във фурната, загрята до 180 ° C, за около 40- 45 минути.
Оставете го да се охлади напълно, след това освободете от ринга и украсете.
За украсата:
Разтопете 20 г. шоколад и го смесете с 20 г. от изпечените начупени орехи.
Разпръснете шоколадовите орехи върху кейка.
Останалите 20 г. орехи разпръснете между шоколадовите орехи.
Поръсете краищата на кейка с какао и се насладете на вкуса.