Тази плътна шоколадова торта е от онези торти, които задължително трябва да бъдат опитани и то не само от любителите на шоколада. За направата й не се изисква да има дори един грам брашно. В нея няма бяла захар и пак е възхитителна. Парче от тази торта ще се впише идеално в менюто на хората, които са решили да отслабват и ще могат да му се насладят без угризения.
ПРОДУКТИ
За блата:
200 гр. полусладък шоколад /60- 65% какао/
120 гр. меко масло
5 яйца – размер Л
150 гр. тръстикова кафява захар
Щипка сол
За крема:
300 гр. кокосова сметана
3 с.л. кокосова захар
Украса:
2-3 смокини
20 гр. какао на прах
Шепа червени боровинки
5-6 листа пресен червен босилек
ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ
Преди да започнем да правим тортата всички продукти трябва да са със стайна температура.
За блата:
1. Включваме фурната на 180 ° С и поставяме решетката в центъра на фурната. Покриваме с хартия за печене 20-23см. кръгла форма за торта.
2. Начупваме шоколада на парчета и го поставяме в топлоустойчива купа, поставена върху тенджера с вряща вода, за да се разтопи, но внимаваме дъното на купата с шоколада да не допира врящата вода. Когато се разтопи шоколадът, го махаме от огъня.
3. Разделяме жълтъци и белтъци.
4. Разбиваме маслото с 50 гр. от тръстиковата захар и прибавяме един по един жълтъците в маслената смес като бъркаме до пълното усвояване на всеки жълък. Прибавяме разтопения и охладен шоколад към маслената смес.
5. В отделна купа с ръчен миксер разбиваме петте белтъка до пяна и прибавяме щипката сол. Продължаваме да разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме останалите 100 грама тръстикова захар и разбиваме докато се образуват красиви лъскави, меки върхове, които държат формата си, но не са твърди. /Още около 5 минути. /
6. Много внимателно прибавяме около една четвърт от разбитите белтъци в шоколадовата смес, като разбъркваме с кръгообразни движения, за да запазим въздуха в сместа. Прибавяме разбитите белтъци на четири части.
7. Изсипваме сместа в подготвената тортена форма и поставяме формата върху решетката за печене в загрятата фурна. Печем докато горната част на тортата се надуе и се напука и не се клати в центъра. Около 25 – 30 минути.
8. Изваждаме тортата от фурната и оставяме да се охлади в тавата. Центърът на тортата ще потъне, когато се охлади и ще се напука - това е добре! Оставяме тортата да се охлади напълно в тортената форма.
За крема:
1. Разбиваме охладената кокосова сметана /само твърдата част/ с трите лъжици кокосова захар в голяма купа с ръчен миксер, докато се образуват меки - не твърди върхове.
2. С помощта на лъжица напълваме хлътналия център на тортата с разбития кокосов крем, като не заглаждаме крема. Поръсваме с какаото на прах.
Украса:
1. Украсяваме с нарязаните смокини, червените боровинки и листенцата пресен босилек. Може да украсите и с други сезонни плодове.
Едва сега освобождаваме тортата от формата като прокарваме върха на ножа около ръба на тортата и внимателно отстраняваме страните на тавата. Тортата може да се съхранява в хладилник до 2-3 дни и пак ще е влажна и вкусна, но мисля, че няма да ви се наложи.