Безглутенова шоколадова торта от Вяра Ковачева — Фантастико
Loader
100%

Безглутенова шоколадова торта от Вяра Ковачева

Безглутенова шоколадова торта от Вяра Ковачева
13.10.2020

Безглутенова шоколадова торта от Вяра Ковачева

Тази плътна шоколадова торта е от онези торти, които задължително трябва да бъдат опитани и то не само от любителите на шоколада. За направата й не се изисква да има дори един грам брашно. В нея няма бяла захар и пак е възхитителна. Парче от тази торта ще се впише идеално в менюто на хората, които са решили да отслабват и ще могат да му се насладят без угризения.

ПРОДУКТИ

За блата:
200 гр. полусладък шоколад  /60- 65% какао/
120 гр. меко масло
5 яйца – размер Л
150 гр. тръстикова кафява захар
Щипка сол

За крема:
300 гр. кокосова сметана
3 с.л. кокосова захар

Украса:
2-3 смокини
20 гр. какао на прах
Шепа червени боровинки
5-6 листа пресен червен босилек

 

ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ

Преди да започнем да правим тортата всички продукти трябва да са със стайна температура.

 

За блата:

1.       Включваме фурната на  180 ° С и поставяме решетката в центъра на фурната. Покриваме с хартия за печене 20-23см. кръгла форма за торта.

2.      Начупваме шоколада на парчета и го поставяме в топлоустойчива купа, поставена върху тенджера с вряща вода, за да се разтопи, но внимаваме дъното на купата с шоколада да не допира врящата вода. Когато се разтопи шоколадът, го махаме от огъня.

3.      Разделяме жълтъци и белтъци.

4.      Разбиваме маслото с 50 гр. от тръстиковата захар и прибавяме един по един жълтъците в маслената смес като бъркаме до пълното усвояване на всеки жълък. Прибавяме разтопения и охладен шоколад към маслената смес.

5.      В отделна купа с ръчен миксер разбиваме  петте белтъка до пяна и прибавяме щипката сол. Продължаваме да разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме останалите 100 грама тръстикова захар и разбиваме докато се образуват красиви лъскави, меки върхове, които държат формата си, но не са твърди. /Още около 5 минути. /

6.      Много внимателно прибавяме около една четвърт от разбитите белтъци в шоколадовата смес, като разбъркваме с кръгообразни движения, за да запазим въздуха в сместа. Прибавяме разбитите белтъци на четири части.

7.      Изсипваме сместа в подготвената тортена форма и поставяме формата върху решетката за печене в загрятата фурна. Печем докато горната част на тортата се надуе и се напука и не се клати в центъра. Около 25 – 30 минути.

8.     Изваждаме тортата от фурната и оставяме да се охлади в тавата. Центърът на тортата ще потъне, когато се охлади и ще се напука - това е добре! Оставяме  тортата да се охлади напълно в тортената форма.

 

За крема:

1.       Разбиваме охладената кокосова сметана /само твърдата част/ с трите лъжици кокосова захар в голяма купа с ръчен миксер, докато се образуват меки - не твърди върхове.

2.      С помощта на лъжица напълваме хлътналия център на тортата с разбития кокосов крем, като не заглаждаме крема. Поръсваме с какаото на прах.

 

Украса:

1.       Украсяваме с нарязаните смокини, червените боровинки и листенцата пресен босилек. Може да украсите  и с други сезонни плодове.

 

Едва сега освобождаваме тортата от формата като прокарваме върха на ножа около ръба на тортата и внимателно отстраняваме страните на тавата. Тортата може да се съхранява в хладилник до 2-3 дни и пак ще е влажна и вкусна, но мисля, че няма да ви се наложи.  


Още от блога