Борш
Необходими продукти:
1 кг телешки ребра или джолан
1 голям морков
1 голяма глава цвекло
Сокът на 1 лимон
3 глави лук
1 консерва белени домати (600-800г)
2 с. л. доматен концентрат
4-5 с. л. олио
50 г масло
300-400 г зеле
3 дафинови листа
4 картофа
Връзка копър
Предложение за поднасяне:
Заквасена сметана
Лимон
Начин на приготвяне
1. Налейте 1,5 - 2 литра вода в средна тенджера под налягане и сложете месото, дафиновият лист и 1 цяла обелена глава лук. Може да използвате и месо без кост, но с кост бульонът ще стане по-вкусен. Варете на среден огън. Махнете пяната в началото на варенето. Когато течността заври, затворете тенджерата и оставете да ври около час.
2. Нарежете лука, настържете цвеклото на едро ренде, морковите - на средно. Сложете тигана на среден огън с олиото. Първо сложете лука и морковите за около 5 минути, след което добавете и цвеклото. Поръсете го с пресен лимонов сок (така супата става по-червена) и изсипете доматите. Задушете всичко още 10-ина минути. Накрая добавете доматено пюре, разбъркайте добре и оставете на огъня още 5-7 минути.
3. Когато бульонът е готов, извадете месото от него. Докато то се охлажда, добавете във врящата течност нарязаното зеле. След 5-10 минути сложете и нарязаните картофи. Докато всичко ври, отделете месото от костта, нарежете го на кубчета и го върнете в супата. Сложете сол, добавете запържените зеленчуци и разбъркайте. Накрая сложете и ситно нарязания копър. Покрийте съда и гответе още 5-7 минути. Боршът е готов!
Поднася се лъжица сметана и парче лимон.