С тази фантастична рецепта ще можете да приготвите бързо и здравословно ястие и да се насладите на свежи летни аромати. Днес Вяра представя рецепта за филе от бяла риба по средиземноморски с доматен чили сос, сусамов тахан и маслини.
Необходими продукти:
400 г филе от бяла риба
60 мл олио
1 зелена чили чушка
3 скилидки чесън
1 ч. л. млян кимион
1 ч. л. сладък пушен червен пипер
500 г червени домати
2 с. л. доматено пюре
½ ч. л. захар
10-12 маслини (Каламата) без костилки
1 ч. л. сол
За таханов сос:
50 г бял сусамов тахан
1 с. л. лимонов сок
Щипка сол
За гарниране:
½ връзка магданоз
Ето как се приготвя:
Подправете леко филетата риба с една чаена лъжичка сол и оставете настрана. Нарежете доматите на кубчета. Отстранете семената от чили чушката и я нарежете напречно на малки парчета. Нарежете чесъна. Сложете олиото в голям тиган и поставете на средно силен огън. След като олиото загрее, добавете нарязаната чили чушка и запържете леко. Добавете чесъна, кимиона и пушения червен пипер и запържете отново за 1- 2 минути. Добавете нарязаните домати, доматеното пюре, захарта и една чаена лъжичка сол. След като сместа заври, намалете котлона, захлупете тигана и оставете да къкри 15 минути, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти. Добавете рибата и маслините, захлупете тигана и гответе за още около 10 минути. Когато рибата е готова, внимателно я извадете от тигана и я оставете настрана. Ако рибата по време на готвене е отделила течност върнете тигана на котлона и оставете соса да се редуцира докато стане гъст. За тахановия сос: Смесете тахана и лимоновия сок с щипка сол и разбъркайте. Ако сосът е много гъст, може да добавите малко вода. Поставете рибата в чиния за сервиране. Залейте я отгоре с доматения сос, прибавете от тахановия сос, гарнирайте с нарязаните листа магданоз и сервирайте.