Facebook Pixel
Loader
100%

Да ти е вкусно при планински преход

Да ти е вкусно при планински преход
14.06.2020

Да ти е вкусно при планински преход

Момчил Цветанов  е професионален планински водач с богат професионален опит във водене на планински групи  у нас и по света и тази седмица ще ни разкаже каква храна е добре да си подготвим при преход в планината.

Каква храна и течности е добре да имаме?

        В последните години стана популярно и дори модерно да се ходи на планина. Първият голям наплив беше към Седемте езера в Рила, с изграждането на седалковата въжена линия. Последваха върховете Мусала и Вихрен с карстовия ръб Кончето, Мальовица и старопланинския първенец Ботев. Сред планинарските среди остро се осъждаше липсата на подготовка на участниците в тези масови излети. Един от съществените елементи на подготовката за преход в планината са водата и храната. На тях е посветена тази статия.

        За да определим количеството и вида на своите провизии, трябва да съберем малко повече информация за мястото, на което отиваме. Намерете карти на района, описания в пътеводители, статии и блогове в интернет. Изключително полезни са програмите за навигация сред природата, които могат да се ползват на вашия смартфон. Противно на общата представа, повечето от тях могат да функционират, без да имат нужда от интернет или мобилна връзка. Дори препоръчваме, след като улови сигнал от спътниците, телефонът Ви да бъде в самолетен режим, което ще удължи значително ефективността на батерията. Ето основните въпроси, на които трябва да си отговорим.

Колко дълъг ще бъде преходът?


Планинските преходи не се изчисляват в километри, а в часове. Дори и за автомобила, който се движи по специално подготвена, равна настилка най-малкият наклон е от значение за разхода на гориво. Тогава какво остава за човек, който се изкачва или слиза през силно пресечен терен? Имайте предвид, че информацията за дължината на всеки преход в планините, дадена в пътеводители и други сериозни източници, включва само времето за движение, без никакви почивки. Ако не можете да намерите подобна информация, имайте предвид, че по правило планинар в добра кондиция, през неекстремен планински терен, по маршрут от типа на масово маркираните в планините се движи със средна скорост от около 2 – 2.5 км/час и съобразете, че при участъците с изкачване 300 метра височина (точният термин е „денивелация“) се изкачват за около един час.

На какви водоизточници мога да разчитам?


Обикновено на планинските карти (хартиени или за GPS навигация) може да намерите подробна информация за водоизточниците. Планирайте маршрута, така че да може да презареждате вода на сравнително равномерни интервали. Имайте предвид, че в разгара на лятото и през есента, много водоизточници пресъхват, поради маловодието. Всеки човек има специфични потребности от вода и е трудно да се каже от колко вода ще имате нужда. Трябва да се съобразят много фактори, като това дали се изкачвате, слизате или ходите по равно, какви са темературите (не само в горещо време, но и в студено, поради ниската влажност на въздуха нуждата от вода се увеличава) и т.н.
Най-добре е да опитате с няколко по-кратки и разнообразни карто условия преходи и да наблюдавате колко вода пиете. Така ще придобиете по-широка представа за потребностите си от вода. Много условно казано, при нормални температури и ненатоварващ планински преход, човек има нужда от около 1 литър вода на всеки 3-4 часа. Още веднъж повтряме – условно казано.

Няма как да не обърнем внимание и на някои опасности. Ако сте сгорещени, не бързайте да пиете голямо количество студена вода. Проблемите от подобно невнимание далеч не се изчерпват с изстудяването на гърлото. При рязко навлизане на студена вода, коремът ви може да реагира доста бурно и както казват старите хора „да ви пресече“, което може сериозно да обърка плановете ви. Пийте водата на малки глътки, задържайки всяка от тях за малко в устата си, за да се затопли или поне да не бъде ледено студена.

Колко и каква храна е нужна?


Нещата не опират само до количеството. Определени вещества, които поради разнообразното хранене у дома са налични в първите дни на прехода и няма да усетите липсата им при еднодневен преход, осигурявайки само нужните калории, могат да се изчерпат след 3-4 дни и да окажат влияние на кондицията Ви. По принцип, препоръчваме богатата и разнообразна храна всеки ден, като компромиси могат да се правят само за еднодневни преходи, където на вечеря ще сте в „цивилизацията“ и ще имате възможност да компенсирате загубите.

При по-дълги преходи задължително си осигурете храна, включваща трите основни групи хранителни вещества - мазнини, въглехидрати и протеини, но обърнете сериозно внимание на витамините и минералите. Балансираният подход в използването на всички тях ще ви гарантира добра кондиция и добро здраве в перспектива.

По време на преход трябва да редуцираме тежестта на багажа си до максимум. За да не стане това, за сметка на пълноценното хранене, ще ви дадем няколко съвета, които да бъдат от полза.

Използвайте сушени храни, които да заместят храните, които обичайно тежат прекалено много. Ако по пътя Ви има вода, то приемът на сушени храни ще се компенсира от нея.

Използвайте сухари. Хлябът е една от най-тежките и обемни храни на планина. Крехките сухари могат да се ядат дори с лъжица, ако ги съхранявате в здрав плик. Водата ще компенсира разликата между хляб и сухар, но няма да я носите, а ще презареждате по време на прехода.

Използвайте консерви. Мит от миналото е, че консервите тежат. Всъщност консервените кутии отдавна се произвеждат от свръхлеки материали, чието покритие гарантира безопасността и качеството на храната. Ако компенсирате тежестта на храната със сушени храни, то консервите са най-добрият вариант за останалата част. Те гарантират, че няма да ядете развалена храна и същевременно са здрави и подходящи за планински преходи.


Изяждайте първо по-тежката част от храната. Ако преходът е един или два дни, а дори и повече, може да консумирате по-тежката храна в началото, като така ще спестите енергия за края на прехода, когато ще бъдете по-изморени.

Храната трябва да бъде вкусна. Никога не подценявайте вкуса на храната. По време на тежки натоварвания, любимата ви храна може да повдигне духа ви. Понякога организмът има нужната енергия в себе си, но тя трябва да бъде освободена. Мотивацията и доброто състояние на духа са ключови в такива моменти.

Споделете пътуването с приятели. Приключението е нищо, ако не го споделите с някого. Ако някой оспорва това твърдение, значи никога няма да си отговори защо големите компании инвестират толкова средства в тиймбилдинг мероприятия. Добрата компания по време на планинския преход е щастие. Щастието е здраве. А когато имате приключение, хубава храна и добра компания със сигурност ще бъдете здрави и щастливи!

 

Автор: Момчил Цветанов


Още от блога