Панфорте е меден тосканскидесерт, съдържащ захаросани плодове, ядки, мед и различни пикантни подправки. Този ароматен десерт е много подходящ за домашен коледен подарък.
Необподими продукти за кейк с диаметър 20 см:
50 г запечени и нарязани бадеми
50 г запечени и нарязани лешници
100 г орехи
60 г сушени кайсии
60 г черни стафиди
70 г сушени смокини
40 г пълнозърнесто брашно
80 г течен мед
100 г мусковадо захар
1/4 ч. л. смлян джинджифил
1/4 ч. л. смлян карамфил
1/4 ч. л. смляно индийско орехче
1/4 ч. л. смляна канела
1/4 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сол
Пудра захар
Ето как се приготвя
Загрейте фурната до 160 ° C. Покрийте с хартия за печене форма за кейк с диаметър 20 см. Поставете кайсиите и смокините в кухненски робот и блендирайте. Добавете стафидите и орехите и блендирайте отново. Разбъркайте пълнозърнестото брашно с нарязаните сушени плодове и ядки, така че всички продукти да се покрият с брашно.
Поставете меда и захарта в голяма тенджера на среден огън и загрейте, докато се разтворят.
Оставете сместа да заври. Добавете смлените карамфил, индийско орехче, канела, джинджифил, черен пипер и сол. Разбъркайте, за да се смесят ароматите. Свалете съда от огъня. Добавете този сироп към брашнената смес, като бързо разбърквате. Изсипете сместа във формата за печене.
Изравнете я с помощта на лъжица, намокрена в топла вода. Изпечете кейка в предварително загрятата фурна за около 15-20 минути. Извадете от фурната и оставете във формата да се охлади напълно.
След като десертът се охлади, поставете го върху поднос. Поръсете с пудра захар. Можете да го нарежете и да го опаковате като коледен подарък. В затворен съд този десерт може да се съхранява до един месец . Хубавото при него е, че можете да го приготвите с всякакви плодове и подправки, които ви харесват и да му придадете уникален вкус.