Facebook Pixel
Loader
100%

Десерт, който можете да приготвите като домашен коледен подарък

Десерт, който можете да приготвите като домашен коледен подарък
15.12.2021

Десерт, който можете да приготвите като домашен коледен подарък

Панфорте  е меден тосканскидесерт,  съдържащ захаросани плодове, ядки, мед и  различни пикантни подправки.  Този ароматен десерт е много подходящ за домашен коледен подарък.

Необподими продукти за кейк с диаметър 20 см:

  50 г запечени и нарязани бадеми

  50 г запечени и нарязани лешници

100 г орехи

  60 г  сушени кайсии

  60 г черни стафиди 

  70 г сушени смокини 

  40 г пълнозърнесто брашно

  80 г течен мед

100 г мусковадо захар

1/4 ч. л. смлян джинджифил

1/4 ч. л. смлян карамфил

1/4 ч. л. смляно индийско орехче

1/4 ч. л. смляна канела

1/4 ч. л. черен пипер

    1 ч. л. сол

    Пудра захар

Ето как се приготвя

Загрейте фурната до 160 ° C. Покрийте с хартия за печене форма за кейк с диаметър 20 см. Поставете кайсиите и смокините в кухненски робот и блендирайте. Добавете стафидите и орехите и блендирайте отново. Разбъркайте пълнозърнестото брашно с нарязаните  сушени  плодове и ядки, така че всички продукти да се покрият с брашно.

Поставете меда и захарта в голяма тенджера на среден огън и загрейте, докато се разтворят.

Оставете сместа да заври. Добавете смлените карамфил, индийско орехче, канела, джинджифил, черен пипер и сол. Разбъркайте, за да се смесят ароматите. Свалете съда от огъня. Добавете този сироп към брашнената смес, като бързо разбърквате. Изсипете сместа във формата за печене.

Изравнете я с помощта на лъжица, намокрена в топла вода. Изпечете кейка в предварително загрятата фурна за около 15-20 минути. Извадете от фурната и оставете във формата да се охлади напълно.

След като десертът се охлади, поставете го върху поднос. Поръсете с пудра захар. Можете да го нарежете и да го опаковате като коледен подарък. В затворен съд този десерт може да се съхранява до един месец . Хубавото при него е, че можете да го приготвите с всякакви плодове и подправки, които ви харесват и да му придадете уникален вкус.

 


Още от блога