Няколко любопитни и полезни факта за динята.
Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук. Произхожда от Африка. Водата в нея е около 92%. Това е най-високият процент сред плодовете. Съдържа само 80 калории в 100 г и в състава й няма никакви мазнини и холестерол. Това е и причината много често да е включвана в различни хранителни режими. Богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри. Източник е на антиоксиданта ликопен, благодарение на което се счита, че може да предпазва от тумори.
Знаете ли, че всяка част от нея може да бъде консумирана. Кората и се използва като зеленчук, а от семките й, които за богати на белтъчини и мазнини, се прави растително масло. Динята е страхотна добавка към алкохолни коктейли и различни видове смути.
Неоспорим факт е, че е много подходяща за летните месеци. Консумирайки я можем да се погрижим за фигурата си, да прочистим организма си от токсични продукти, което я прави подходяща за хора с проблеми с отделителната система. Богата е на фибри.
Кликнете на видеото по-долу и ще видите една много интересна и полезна рецепта „Гаспачо с диня“, изключително подходяща за сезона.