Facebook Pixel
Loader
100%

Знаете ли, че динята е зеленчук ?

Знаете ли, че динята е зеленчук ?
28.06.2018

Знаете ли, че динята е зеленчук ?

Няколко любопитни и полезни факта за динята.

Според възприетата класификация на земеделските култури динята е плодов зеленчук. Произхожда от Африка. Водата в нея е около 92%. Това е най-високият процент сред плодовете. Съдържа само 80 калории в 100 г и в състава й няма никакви мазнини и холестерол. Това е и причината много често да е включвана в различни хранителни режими. Богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри. Източник е на антиоксиданта ликопен, благодарение на което се счита, че може да предпазва от тумори.

Знаете ли, че всяка част от нея може да бъде консумирана. Кората и се използва като зеленчук, а от семките й, които за богати на белтъчини и мазнини, се прави растително масло. Динята е страхотна добавка към алкохолни коктейли и различни видове смути.

Неоспорим факт е, че е много подходяща за летните месеци. Консумирайки я можем да се погрижим за фигурата си, да прочистим организма си от токсични продукти, което я прави подходяща за хора с проблеми с отделителната система. Богата е на фибри.

Кликнете на видеото по-долу и ще видите една много интересна и полезна рецепта „Гаспачо с диня“, изключително подходяща за сезона.

 


Още от блога