Представяме една специална рецепта за всички, за които е важно да имат здравословен старт на деня. Вяра Ковачева ни предлага вариант на домашна гранола, с която за няколко минути ще можем не само да направим закуска за децата си, но и бонбони за следобеден десерт.
Необходими продукти:
225 г овесени ядки
60 г слънчогледови семки
50 г бял сусам
150 г бадеми, нарязани на едро
100 г ябълковo пюре
1 с. л. смляна канела
1/2 ч. л. смлян джинджифил
80 г мед
60 г светлокафява захар
1 ч. л. сол Maldon
1 с. л. слънчогледово олио
100 г стафиди
Ето и как се прави:
1. Загрейте фурната до 160 ° C.
2. Застелете с хартия за печене тавата от фурната.
3. Нарежете бадемите на по-едри парчета.
4. В голяма купа смесете овесените ядки, слънчогледовите семки, сусама, начупените бадеми, кафявата захар, канелата, джинджифила и солта и разбъркайте.
4. В малка тенджера загрейте ябълковото пюре с меда и олиото.
5. Смесете ябълковата смес със сухите съставки и много добре объркайте сместа.
6. Разстелете я равномерно върху подготвената тавичка.
7. Печете гранолата, като разбърквате на всеки десет минути, докато стане наситено златисто кафява (25 – 35 минути).
8. Извадете от фурната, охладете напълно и прибавете стафидите.
9. Съхранявайте гранолата в стъклен съд.
За здравословен старт на деня залейте 80 -100 грама гранола с прясно краве или ядково мляко и се насладете.
Необходими продукти за бонбони от гранола с млечен шоколад:
80 г млечен шоколад
50 г гранола
Разтопете шоколада на водна баня. Прибавете гранолата и разбъркайте. Изчакайте да се охлади. Оформете бонбони с помощта на лъжички и ги оставете да стегнат върху хартия за печене в хладилник.