Домашна гранола — Фантастико
Loader
100%

Домашна гранола

Домашна гранола
14.12.2022

Домашна гранола

Представяме една специална рецепта за всички, за които е важно да имат здравословен старт на деня. Вяра Ковачева ни предлага вариант на домашна гранола, с която за няколко минути ще можем не само да направим закуска за децата си, но и бонбони за следобеден десерт.

Необходими продукти:

225 г овесени ядки

60  г слънчогледови семки

50  г бял сусам

150  г бадеми, нарязани на едро

100  г ябълковo пюре

1 с. л. смляна канела

1/2 ч. л. смлян джинджифил

80 г мед

60 г  светлокафява захар

1 ч. л. сол Maldon

1 с. л. слънчогледово олио

100 г стафиди

 

Ето и как се прави:

1. Загрейте фурната до 160 ° C.  

2. Застелете с хартия за печене тавата от фурната.

3. Нарежете бадемите на по-едри парчета.

4. В голяма купа смесете овесените ядки, слънчогледовите семки, сусама, начупените бадеми, кафявата захар, канелата, джинджифила и солта и разбъркайте.

4. В малка тенджера загрейте ябълковото пюре с меда и олиото.

5. Смесете ябълковата смес със сухите съставки и много добре объркайте сместа.

6. Разстелете я равномерно върху подготвената тавичка.  

7. Печете гранолата, като разбърквате на всеки десет минути, докато стане наситено златисто кафява (25 – 35 минути).

8. Извадете от фурната, охладете напълно и прибавете стафидите.

9. Съхранявайте гранолата в стъклен съд.

За здравословен старт на деня залейте 80 -100 грама гранола с прясно краве или ядково мляко и се насладете.

Необходими продукти за бонбони от гранола с млечен шоколад:

80 г млечен шоколад

50 г гранола

Разтопете шоколада на водна баня. Прибавете гранолата и разбъркайте. Изчакайте да се охлади. Оформете бонбони с помощта на лъжички и ги оставете да стегнат върху хартия за печене в хладилник.

 

 


Още от блога