Домашна торта от детството на Мария Георгиева
Необходими продукти за блата:
130 – 140 г. брашно
4 яйца
10г бакпулвер Picantina
150 г захар
40 мл олио
Масло (за омасляване на съда за печене)
Необходими продукти за сиропа:
200 г захар
220 мл вода
2-3 лъжици коняк или ром
Необходими продукти за шоколадовия крем:
1 л. прясно мляко
8-9 с. л. какао на прах Picantina
4 жълтъка
4 с. л. брашно
1 ч. ч. захар
70 г масло
1 чаша смлени орехови ядки
За декорация:
Шоколадови пръчици
Горски плодове
Изпичате блата, оставяте го да изстине, след което го нарязвате и сиропирате. За сиропа първо се карамелизира около 200 грама захар, добавят се вода и 2-3 лъжици коняк или ром. Между блатовете и крема се поръсва със смлени орехови ядки, каквито се ползват и за украса на цялата торта, смесени с шоколадови пръчици. Най-отгоре се подреждат горските плодове.
Предложение за сервиране:
Розе от INOVINO