Дроб сарма – любимият вкус от детството на Лара Златарева — Фантастико
Loader
100%

Дроб сарма – любимият вкус от детството на Лара Златарева

Дроб сарма – любимият вкус от детството на Лара Златарева
16.10.2022

Дроб сарма – любимият вкус от детството на Лара Златарева

Необходими продукти:

1ч. ч. ориз Екстра Krina

1 връзка пресен лук (6-7 стръка)

1 кг. агнешки дреболии

1 връзка магданоз

1 връзка джоджен

1 ч. л. розмарин Picantina

½ ч. л. черен пипер Picantina

3 яйца

500 г кисело мляко „Димитър Маджаров“

100 мл олио

2 ч. л. сол

30-40 г масло

½ ч. л. куркума PIcantina

 

Приготвяне:

1.     Агнешките дреболии се измиват и почистват добре. Слагат се във вряща вода, която, щом се разпени, се изхвърля и заменя с нова. Дреболиите се сваряват за около 25 минути. След това се нарязват на ситно.

Междувременно подгответе и зеленчуците: лукът, магданозът и джодженът се измиват старателно и се нарязват на ситно. Оризът се почиства и изплаква добре.

2. Загрейте олиото в дълбок тиган. Задушете за кратко лука и прибавете измития ориз. След 4-5 минути прибавете нарязаните на ситно дреболии. Разбъркайте и след още 4- 5 минути добавете зелените подправки, пипера и солта.

3. Залейте с 2 чаени чаши от бульона, в който сте варили агнешките дреболии, намалете огъня и гответе докато течността се поеме напълно. Накрая добавете маслото и разбъркайте добре.

 

4. Запичане

Вариант 1: Ако сте се снабдили с агнешко було, нарежете го на големи, като зелеви листа, парчета и във всяко парче завийте по 2-3 супени лъжици от плънката. Наредете „сармите" в тава и запечете в предварително загрята на 160 градуса фурна до златисто. Разбъркайте яйцата с киселото мляко и овкусете на вкус със сол, бял пипер и щипка куркума за цвят. Залейте дроб сармата с тази плънка и печете още около 20 минути (до златисто).

Вариант 2: Ако не сте намерили агнешко було, изсипете плънката в тавичка. Залейте я с маслено-яйчената заливка и печете около 35 минути в предварително загрята на 160 °C фурна.

Вариант 3: (ако искате да опитате нещо по-различно и предпочитан от мен вариант) Пригответе сос на основата на масло, брашно, жълтъци, пипер, сол и индийско орехче - като за фрикасе (рецептата може да откриете в книгата ми “Ритуали от моята кухня”) и залейте прехвърлената в тава дроб сарма него. Печете около 30 минути на предварително загрята фурна.

 


Още от блога