Още докато кейкът се пече, ще се влюбите в аромата на канелата, джинджифила, индийското орехче и печените ябълки. Ще бъдете очаровани от резултата - пресен домашен ароматрен кейк, който е без бяла захар и животински мазнини.
Продукти:
15 г смляно ленено семе
70 мл вода
120 г кафява тръстикова захар
50 мл меласа
1 пакетче ванилия
120 мл олио от гроздови семки
2 големи ябълки
350 мл овесено мляко
1/2 ч. л. сол
1 с. л. бакпулвер
1 ч. л. сода за хляб
1/2 ч. л. смлян джинджифил
1 ч. л. канела
½ ч. л. индиийско орехче
320 г брашно от лимец
50 г овесени ядки
Ето как се прави:
Загрейте фурната на 170 °C и застелете с хартия за печене форма с падащо дъно и с диаметър 26 см. В купа смесете смляното ленено семе и водата и оставете настрана за около 5 мунути.
Обелете и нарежете на парченца ябълките. В голяма купа смесете захарта, накиснатото ленено семе, меласата, овесеното мляко, нарязаните ябълки и разбъркайте. В друга купа пресейте брашното, добавете ванилията, бакпулвера, содата, солта, канелата, индийското орехче, джинджифила, овесените ядки и разбъркайте. Прибавете тези сухи съставки към ябълковата смес и внимателно разбъркайте, докато се смесят всички продукти. Изсипете сместа в подготвената форма и печете в загрятата фурна около 40 -50 минути. Направете проверка с клечка за зъби, която, поставена в центъра, трябва да излезе чиста. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно. Насладете му се с чаша горещо кафе.