Есенен веган кейк със сини сливи — Фантастико
Loader
100%

Есенен веган кейк със сини сливи

Есенен веган кейк със сини сливи
18.10.2022

Есенен веган кейк със сини сливи

Това е един ароматен веган кейк, обсипан със сини сливи и покрит с неустоим орехов крамбъл топинг. Идеален е за следобеден десерт или за сладка сутрешна закуска с чаша горещо кафе.

Ето необходимите продукти:

За кейка:

150 г брашно

30 г царевично нишесте

100 г кафява захар

1 ч. л. бакпулвер

1 пакетче ванилия

75 мл разтопено кокосово масло

150 мл бадемово мляко (овесено, оризово или соево)

1 щипка сол

300 г пресни сини сливи

30 г кафява захар

1/2 ч. л. смляна канела

 

За крамбъл топинга

80 г брашно

60 г кафява захар

50 г смлени орехи

50 г кокосово масло

 

Започваме с крамбъла

В голяма купа разбъркайте заедно брашното, захарта и смлените орехи. Направете кладенче в центъра и изсипете кокосовото масло. Внимателно смесете съставките с върховете на пръстите си до едри трохи. Покрийте купата с домакинско фолио и оставете в хладилника докато ви потрябват.

За кейка

1. Подгответе сливите, като ги измиете и след това ги разрежете на две по дължина и премахнете костилките. Поставете ги в купа и смесете с канелата и 30 г кафява захар и оставете да се накиснат.

2. Загрейте фурната си до 180 °С. Застелете с хартия за печене тава с размери 20 – 25см.

3. В купа смесете всички сухи съставки за кейка (брашно, нишесте, кафява захар, бакпулвер, ванилия, сол) и разбъркайте.

4. В отделна купа смесете бадемовото мляко и разтопеното кокосово масло и ги добавете към сухите съставки, като разбърквате до  гладко тесто.

5. Изсипете тестото в подготвената форма за печене. Разбъркайте сливите и след това ги подредете върху тестото.

6. Извадете крамбъла от хладилника и го натрошете с вилица. Поръсете го върху тестото.

7. Поставете тавата в средата на фурната и печете за около 35-40 минути, докато крамбълът леко покафенее.

8. Оставете кейка да изстине във формата. Когато се охлади, нарежете и сервирайте.  


Още от блога