Това е един ароматен веган кейк, обсипан със сини сливи и покрит с неустоим орехов крамбъл топинг. Идеален е за следобеден десерт или за сладка сутрешна закуска с чаша горещо кафе.
Ето необходимите продукти:
За кейка:
150 г брашно
30 г царевично нишесте
100 г кафява захар
1 ч. л. бакпулвер
1 пакетче ванилия
75 мл разтопено кокосово масло
150 мл бадемово мляко (овесено, оризово или соево)
1 щипка сол
300 г пресни сини сливи
30 г кафява захар
1/2 ч. л. смляна канела
За крамбъл топинга
80 г брашно
60 г кафява захар
50 г смлени орехи
50 г кокосово масло
Започваме с крамбъла
В голяма купа разбъркайте заедно брашното, захарта и смлените орехи. Направете кладенче в центъра и изсипете кокосовото масло. Внимателно смесете съставките с върховете на пръстите си до едри трохи. Покрийте купата с домакинско фолио и оставете в хладилника докато ви потрябват.
За кейка
1. Подгответе сливите, като ги измиете и след това ги разрежете на две по дължина и премахнете костилките. Поставете ги в купа и смесете с канелата и 30 г кафява захар и оставете да се накиснат.
2. Загрейте фурната си до 180 °С. Застелете с хартия за печене тава с размери 20 – 25см.
3. В купа смесете всички сухи съставки за кейка (брашно, нишесте, кафява захар, бакпулвер, ванилия, сол) и разбъркайте.
4. В отделна купа смесете бадемовото мляко и разтопеното кокосово масло и ги добавете към сухите съставки, като разбърквате до гладко тесто.
5. Изсипете тестото в подготвената форма за печене. Разбъркайте сливите и след това ги подредете върху тестото.
6. Извадете крамбъла от хладилника и го натрошете с вилица. Поръсете го върху тестото.
7. Поставете тавата в средата на фурната и печете за около 35-40 минути, докато крамбълът леко покафенее.
8. Оставете кейка да изстине във формата. Когато се охлади, нарежете и сервирайте.