Необходими продукти:
1 прясна почистена риба фагри (около 1 кг)
100 мл зехтин
2 лимона
1 малък портокал
4 стръкчета пресен риган
прясно смлян пипер
сол
1 с. л. меласа (или кленов сироп)
Приготовление:
1. Измийте рибата и я подсушете с кухненска хартия.
2. В малка купичка разбъркайте 50 мл от зехтина, сока от единия лимон и меласата. Намажете с тази смес рибата отвътре, обтрийте я със сол и с пипер, поставете във вътрешността й стъркчетата риган и няколко кръгчета портокал.
3. Застелете тава с хартия за печене. Намажете рибата със зехтинено-лимонената смес и отвън и я изпечете за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
4. С телена бъркалка разбийте 50 мл лимонов сок с 30 мл зехтин и пресипете в сосиера, така че всеки да може да си доовкуси порцията.
5. Сервирайте рибата цяла или порцирана със салати или любими гарнитури (за мен класика е комбинирането с предястието Фенел и с нахут).
Продукти за гарнитурата:
2 глави фенел
1 малка консерва нахут
Сол
Пушен червен пипер
Зехтин
50 г кафява захар
50 мл балсамико
1 връзка магданоз
1 скилидка чесън