Време е за още кулинарни приключения. Новата ни рецепта е за вкусен хляб от спелта и ръж, приготвен с тъмна бира и запечени орехи. Хлябът е с хрупкава коричка и е много подходящ за сервиране със сирена и сухи меса.
Небоходими продукти:
350 г брашно от спелта
50 г ръжено брашно
50 г начупени орехи
8 г сол
7 г суха мая
270 мл тъмна бира /топла/
1 ч. л. меласа или мед
Ето и как се прави
1. Загрейте фурната до 180 °С и запечете ореховите ядки. Нарежете ги на едро и оставете настрани.
2. В купа смесете брашната и сухата мая. Прибавете бирата и меласата/ меда и омесете до гладко тесто.
3. Сложете в купа омесеното тесто, покрийте го с кърпа и оставете да се отпусне за 30 - 40 минути.
4. Прибавете солта, разтворена в малко бира, към починалото тесто. Прибавете ореховите ядки и омесете отново.
5. Оформете хляба, прехвърлете го в купа върху хартия за печене. Поръсете го с брашно и оставете да втаса, докато удвои обема си.
6. Сложете чугунена тенджера във фурната и я включете да загрява на 220 °С.
7. След като фурната е загряла, извадете тенджерата и прехвърлете хляба в нея. Захлупете тенджерата и върнете хляба във фурната.
8. Печете хляба за 20 минути на 220 °С с капак. След това отстранете капака, намалете фурната на 200 °С и печете още 15-20 минути.
9. Извадете хляба от фурната и го оставете да изстине върху решетка.