Фантастична рецепта за ароматен хляб — Фантастико
Loader
100%

Фантастична рецепта за ароматен хляб

Фантастична рецепта за ароматен хляб
10.05.2023

Фантастична рецепта за ароматен хляб

Време е за още кулинарни приключения. Новата ни рецепта е за вкусен хляб от спелта и ръж, приготвен с тъмна бира и запечени орехи. Хлябът е с хрупкава коричка и е много подходящ за сервиране със сирена и сухи меса.

Небоходими продукти:

350 г брашно от спелта

50 г ръжено брашно

50 г начупени орехи

8 г сол

7 г суха мая

270 мл тъмна бира /топла/

1 ч. л. меласа или мед

 

Ето и как се прави

1. Загрейте фурната до 180 °С и запечете ореховите ядки. Нарежете ги на едро и оставете настрани.

2. В купа смесете брашната и сухата мая. Прибавете бирата и меласата/ меда и омесете до гладко тесто.

3. Сложете в купа омесеното тесто, покрийте го с кърпа и оставете да се отпусне за 30 - 40  минути.

4. Прибавете солта, разтворена в малко бира, към починалото тесто. Прибавете ореховите ядки и омесете отново.  

5. Оформете хляба, прехвърлете го в купа върху хартия за печене. Поръсете го с брашно и оставете да втаса, докато удвои обема си.

6. Сложете чугунена тенджера във фурната и я включете да загрява на 220 °С.

7. След като фурната е загряла, извадете тенджерата и прехвърлете хляба в нея. Захлупете тенджерата и върнете хляба във фурната.

8. Печете хляба за 20 минути на 220 °С с капак. След това отстранете капака, намалете фурната на 200 °С и печете още 15-20 минути.

9. Извадете хляба от фурната и го оставете да изстине върху решетка.

 


Още от блога