Фарината — Фантастико
Loader
100%

Фарината

Фарината
17.01.2023

Фарината

Фарината е специалитет от Италия. Това е плосък нахутен хляб, който може да се приготвя в различни вариации, като могат да му се добавят маслини, каперси, нарязани сушени домати или леко сотирани сърца от артишок. Аз избрах да го направя със сушени домати и розмарин. Не е труден за приготвяне и със сигурност си струва да го опитате.

Необходими продукти:

210 г брашно от нахут

420 мл вода

20 мл зехтин

Щипка сол

Гроздово олио за намазване на тавата

За гарниране:

Сушени домати

Розмарин

 

За сотирания спанак:

2 с. л. гроздово олио

100 г бейби спанак

2 скилидки чесън 

Щипка сол

 

Ето и как се приготвя:

1. Пресейте брашното и солта в купа. Добавете водата и зехтина и разбъркайте до гладкост. Оставете тестото да престои на стайна температура поне 1 час.

2. Загрейте фурната до 300 °С.

4. Нарежете на парчета сушените домати.

5. Направете сотирания спанак като загрявате гроздовото олио в тиган. Добавете намачкания чесън и измития и подсушен спанак и гответе 2-3 минути. Посолете и оставете настрана.  

6. Обилно намажете с гроздово олио 26 см. тава за пица или голям чугунен тиган и го поставете в  предварително загрятата фурна. След като олиото се загрее, изсипете тестото в него и веднага го върнете във фурната.

5. След около 5 минути отворете фурната и поръсете фаринатата със сушените домати и розмарина. Това се прави, за да останат доматите предимно на повърхността.

6. Печете фаринатата за около 15 минути или докато повърхността стане златиста.  

7. Извадете изпечената фарината от тавата (тигана) и поръсете със сол. Нарежете я, гарнирайте парчетата със сотирания спанак и сервирайте.


Още от блога