Фарината е специалитет от Италия. Това е плосък нахутен хляб, който може да се приготвя в различни вариации, като могат да му се добавят маслини, каперси, нарязани сушени домати или леко сотирани сърца от артишок. Аз избрах да го направя със сушени домати и розмарин. Не е труден за приготвяне и със сигурност си струва да го опитате.
Необходими продукти:
210 г брашно от нахут
420 мл вода
20 мл зехтин
Щипка сол
Гроздово олио за намазване на тавата
За гарниране:
Сушени домати
Розмарин
За сотирания спанак:
2 с. л. гроздово олио
100 г бейби спанак
2 скилидки чесън
Щипка сол
Ето и как се приготвя:
1. Пресейте брашното и солта в купа. Добавете водата и зехтина и разбъркайте до гладкост. Оставете тестото да престои на стайна температура поне 1 час.
2. Загрейте фурната до 300 °С.
4. Нарежете на парчета сушените домати.
5. Направете сотирания спанак като загрявате гроздовото олио в тиган. Добавете намачкания чесън и измития и подсушен спанак и гответе 2-3 минути. Посолете и оставете настрана.
6. Обилно намажете с гроздово олио 26 см. тава за пица или голям чугунен тиган и го поставете в предварително загрятата фурна. След като олиото се загрее, изсипете тестото в него и веднага го върнете във фурната.
5. След около 5 минути отворете фурната и поръсете фаринатата със сушените домати и розмарина. Това се прави, за да останат доматите предимно на повърхността.
6. Печете фаринатата за около 15 минути или докато повърхността стане златиста.
7. Извадете изпечената фарината от тавата (тигана) и поръсете със сол. Нарежете я, гарнирайте парчетата със сотирания спанак и сервирайте.