Пиле фрикасе
Необходими продукти за 6-8 порции:
1 цяло пиле
1 глава лук
1 дафинов лист
10 стъбла магданоз
150г масло
4 с.л. брашно
3 жълтъка
сок от един лимон
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. бял пипер
щипка къри
сол
Предложение за сервиране: Червено вино INOVINO
Приготвяне:
1. Сварете пилето в подсолена вода заедно с обелената и разрязана на две глава лук, дафиновия лист и магданозените стъбла (готово е, когато месото пада само от костите).
2. Изчистете месото от кожата и костите и прецедете бульона. Нужен ви е около литър от него.
3. В дълбока тенджера разтопете маслото и щом зацвърчи, наведнъж добавете брашното. Разбъркайте енергично с телена бъркалка и веднага прибавете 2 черпака от топлия бульон.
4. Намалете котлона и не спирайте да бъркате и да добавяте черпак след черпак от бульона.
5. Когато брашното поеме цялата течност, прибавете трите жълтъка, а след като разбъркате добре - и лимоновия сок. Прибавете почистеното пилешко месо. Оставете фрикасето да поври още 5 минути. Овкусете с подправките и със сол – по ваш вкус.
6. Сервирайте всяка порция с прясно смлян черен пипер и по желание – с магданоз.