Фрикасето на баба Ирина — Фантастико
Loader
100%

Фрикасето на баба Ина

Фрикасето на баба Ина
09.10.2022

Фрикасето на баба Ина

Пиле фрикасе

Необходими продукти за 6-8 порции:

1 цяло пиле

1 глава лук

1 дафинов лист

10 стъбла магданоз

150г масло

4 с.л. брашно

3 жълтъка

сок от един лимон

½ ч.л. индийско орехче

½ ч.л. бял пипер

щипка къри

сол

Предложение за сервиране: Червено вино INOVINO

Приготвяне:

1.      Сварете пилето в подсолена вода заедно с обелената и разрязана на две глава лук, дафиновия лист и магданозените стъбла (готово е, когато месото пада само от костите).

2.      Изчистете месото от кожата и костите и прецедете бульона. Нужен ви е около литър от него.

3.      В дълбока тенджера разтопете маслото и щом зацвърчи, наведнъж добавете брашното. Разбъркайте енергично с телена бъркалка и веднага прибавете 2 черпака от топлия бульон.

4.      Намалете котлона и не спирайте да бъркате и да добавяте черпак след черпак от бульона.

5.      Когато брашното поеме цялата течност, прибавете трите жълтъка, а след като разбъркате добре - и лимоновия сок. Прибавете почистеното пилешко месо. Оставете фрикасето да поври още 5 минути. Овкусете с подправките и със сол – по ваш вкус.

6.      Сервирайте всяка порция с прясно смлян черен пипер и по желание – с магданоз.

 


Още от блога