Днес ще приготвим ястие, което може да направи празничната ви трапеза наистина специална. Рецептата е за глазирано свинско бонфиле, поднесено с ароматно картофено пюре.
Необходими продукти:
2 парчета свинско бонфиле
Сок от ½ портокал
Морска сол
Смлян черен пипер
Резенчета портокал
1/3 ч. ч. мусковадо захар
2 ч. л. смлян чесън
1 ч. л. розмарин
1 ч. л. мащерка
1 ч. л. натрошено чили
1 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. сух кориандър
Плик за печене
За картофеното пюре:
500 г картофи
100 мл течна готварска животинска сметана
1 ч. л. смляно индийско орехче
50 г масло
Морска сол
Половин връзка копър
Ето как се приготвя
Загрейте фурната на 220 гр. Поставете бонфилето в подходяща чиния и овкусете със сол и черен пипер. В малка тенджера сложете портокаловия сок, мусковадо захарта, сухите подправки и оставете сместа да заври. След завирането намалете котлона и оставете още 5-10 минути до сгъстяване. Изсипете сгъстената глазура върху парчетата месо, като ги облеете изцяло в марината. Поставете ги в плик за печене с резенчета портокал в краищата. Надупчете на няколко места плика с върха на остър нож. Поставете го в тава за печене в средата на фурната и печете 20 - 25 минути. Извадете от фурната, срежете с ножица плика и отвийте месото. Поставете тавата под грила на печката за още 5 минути.
Докато се пече месото, сложете картофите в тенджера със студена вода. Варете ги около 15-20 минути. Междувременно загрейте сметаната /без да завира/, махнете от котлона и прибавете индийското орехче, разбъркайте и оставете настрани. Когато са готови картофите, отцедете водата и ги намачкайте. Прибавете маслото и разбъркайте. Залейте намачканите картофи с овкусената сметана и разбъркайте. Прибавете нарязания копър и овкусете със сол.
Свинското вече е готово. Нарежете го на филии и го поднесете с овкусеното картофено пюре.