Facebook Pixel
Loader
0%

Годжи Бери - „Плодът на дълголетието“

Годжи Бери, наричани още вълчи боровинки, са едни от най-популярните суперхрани. Идващи от Хималаите в Тибет, днес Годжи Бери се отглеждат в много други държави, поради огромния интерес и набираща популярност.
„Тибетското чудо“ се консумира в Китай и Тибет от хилядолетия, като традиционно червеникавите плодчета са сварявани и използвани в сладки и солени ястия. Широко приложение също така са намирали и в китайската медицина за лечение на редица заболявания.
Лициум (Годжи Бери) често се добавял към супи, пиел се като чай или се консумирал за добро здраве. В днешно време е популярно допълнение към мюсли, кисело мляко, смутита, салати и здравословни десерти.
Годжи плодовете са с високо съдържание на протеин, повече от всеки друг плод. Те съдържат 25% протеин и 34% фибри на 100 гр. Изключително хранителни са, имат особено високо съдържание на желязо, калий, никакъв холестерол, витамин C, витамини от група B и витамин Е. Съдържат също много микроелементи и всички 20 аминокиселини. Богатото количество на фибри, пък от своя страна, улесняват очистването на червата, поради което се намалява подуването на корема, пречистват от токсини и стимулират пълноценното усвояване на храната.
Смята се, че Годжи Бери подобрява зрението и предпазва развитието на болести, водещи до неговото нарушаване. Плодовете са с високо съдържание на каротиноиди, особено зеаксантин и лутеин, които гарантират здравето на очите.
„Храната на столетниците“ подсилва имунната система и има силно противовъзпалително действие, поради високите нива на хранителни вещества, антиоксиданти, каротеноиди и полизахариди. Полизахаридите играят безценна роля в укрепване на имунната система. Това древно растение помага за запазване на младия вид на кожата и намалява целулита.
Въз основа на научни изследвания, всички ние знаем, че уникалният плод Годжи Бери или наричан още „извор на младостта“ е мощен антиоксидант и имуностимулатор. Годжи Бери стимулира организма да изгаря повече калории и подобрява метаболизма. Има много благоприятно действие при симптоми на умора, безсъние и отпадналост. „Плодът на дълголетието“ облекчава стреса и спомага за осигуряването на достатъчно енергия за ежедневна физическа активност.
Дневната и здравословна доза Годжи Бери е от 30 до 50 гр. Не е желателно да се консумират повече от една шепа плодчета в рамките на един ден. Можете да накиснете плодовете във вода, за да набъбнат и омекнат преди консумация. В 100 гр. плод се съдържат 83 калории.


Във видео-рецептата ви предлагаме полезен и вкусен сладкиш с тези вълшебни малки плодчета.

 


Още от блога