Facebook Pixel
Loader
100%

Как да намалим стреса в офиса?

Йога на работното място

 

Всеки съзнателен човек разбира, че в живота не трябва да има крайности, защото те водят до негативни последствия. Отдавна е забелязано, че умствената преумора е много по-тежка от физическата. В съвременния претоварен със стрес свят такава умора се нарича „Офисен синдром“. Това са проблеми, свързани с влиянието на офисната среда върху организма на човека. Основните причини са дългият престой в затворено пространство, повече от 8 часа на ден пред компютър, заседяване, като липса на движение, постоянен стрес и нарушен хранителен баланс.

Заседналият  начин на живот, който водим, носи негативни последствия за нашето здраве и успех на работното ни място.  Разбира се даването на възможност на служителите на една компания да бъдат и физически активни, да намерят начин да презаредят като напр. да имат минути за забавление в офиса или клас по йога в обедната почивка би било префектно и би увeличило тяхната трудоспособност. Но дори  и да нямаме  тази възможност, можем  да намалим напрежението от дългия работен ден с помоща на упражнения, които да правим по време на работа. По този начин само за няколко минути може да освежим тялото и успокоим ума си.

Работата с компютър и други офис дейности водят до мускулни и ставни натоварвания, болки в очите, главоболие. Ако седите на бюрото си цял ден със сигурност нямате достатъчно време за упражнения и релаксация. В дългосрочен план това се забелязва при проблеми с гърба, болки в шията и стрес. Няколко  упражнения по йога в офиса напр. по време на обедната почивка може идеално за презаредят тялото и ума ви за останата част от работния ден. Интегрирате йога упражненията като неразделна част от ежедневния си офисен живот и със сигурност ще подобрите цялостното състояние на духа си.

Йогата става от ден на ден все по-любима, популярна и според много хора изключително полезна.

Непрекъснато се появяват нови видове йога, нови практики, нововъведения, нови възможности за развитие. Различни видове изследвания все повече се занимават с йогата и нейното положително въздействие върху здравето, благосъстоянието, концентрацията и цялостното представяне на хората.

Много работодатели вече признават ползите и интегрират йога практика на работното място като средство за повишаване на удовлетворението и намаляване на усещането за наразположение, подобряване на личния и екипен дух, на  представянето, иновациите и мотивацията на служителя.

Едни от най-разпространените ползи, за които се смята, че допринася йогата са: благосъстоянието и усещането на тялото, намаляването на  стреса и подобряването на  концентрацията.

Предлагаме ви едно видео, от  йога специалисти, чийто комплекс от упражнения има за цел да раздвижи тялото, облекчи зрението и намали стреса.

 


Още от блога