Facebook Pixel
Loader
100%

Как да познаем прясното месо и риба?

Прясното месо може да се разпознае бързо по няколко признака, а именно:


Цвят, мириз, текстурата на повърхността, структурата, ослизняване и консистенция.
Най-добрият начин да проверите тези фактори е при покупка, но най-късно при подготовката на месото е важно да се уверите в неговата свежест.
Ако месото е в опаковка или мариновано, разбира се, няма как да разчитате на тези признаци. Остава ви само срокът на годност, който ви дава указание за годността на консумация и визията на месото, която може да видите през опаковката. Имайте предвид, че прекъсването на температурната студената верига, особено в летните месеци или повреда на опаковката може да е причина месото да се развали, въпреки че е в срок на годност. След закупуването трябва веднага го приберете в хладилник.
По-добре е да купувате месото от обслужваща витрина. Така може сами да го изберете и най-сигурно да прецените неговата свежест. В този случай тестът за миризми е най-възможен. Ако месото няма миризма това е индикация за неговата свежест.
Другият лесния начин е проверка за консистенция на месото. Тя се определя като се упражнява натиск с пръст на повърхността на месото и се следи времето за възстановяване на образуваната трапчинка. Прясното месо веднага възстановява вдлъбнатината, охладеното малко по-бавно, а при месо с признаци на загниване не се наблюдава възстановяване.
Ослизнянане и лепковост са първите признаци на разваляне – не купувайте таково месо!
Съветваме ви марината също да бъде приготвена от вас. Така не рискувате с прясността му, а и ще бъде овкусено изцяло по ваше предпочитание.

Какъв цвят е прясното месо?


В зависимост от вида месо, цветът варира, но трябва да бъде еднороден, без петна или други обезцветени ръбове и със запазена еластичност.

Свинско месо:

Свинското месо се продава за 1-2 дни след клането и не трябва да преседява дълго. Цветът на прясното свинско е ярко розов и повърхността му е блестяща. При разрязване има розово-червеникав цвят. Мазнините по него имат от бял до бледорозов цвят.


Телешко месо до 12мес/говеждо месо над 12мес: Тук цветът варира в зависимост от това колко дълго месото е зряло. От розово, през светло до тъмночервено при говеждото, всички цветове могат да бъдат знак за пряснота. Свежото говеждото месо има наситен червен цвят. Прясното телешко е по-светло е с бяла мазнина, която може също така да е бежова или жълтеникава на цвят. Месото на по-възрастните животни е по-тъмно от това на по-младите. Ако стиснете месото не трябва да се отделя течност. Това значи, че е прясно и не е инжектирано с вода за повече обем и тежест. При готвене телешкото месо се сварява по-бързо от говеждото.

Цветът на птичето месо обикновено е розов, но зависи и от храната, с която е хранена птицата. При него е много важно повърхността да е гладка.
Агнешкото е малко по-светло от говеждото месо и има ярък червен, когато е свежо
Мляното месо често крие риск в съдържанието си като състав, пряснота и пропорция на видовете месо в нея. Затова е най-добре сами да изберете месото и то бъде смяно пред вас. Най- добра пропорция е 60/40 свинско към телешко.


Как да разпознаете прясна риба?


Рибата се предлага прясна и замразена - цяла или филетирана. Ако решите да закупите прясна риба, трябва да обърнете внимание на няколкото точки за правилен избор:

Приятна миризма: от прясната риба се усеща една приятна и лека миризма на море.
Ясни очи: В прясната рибка очите са блестящи и изпъкнали навън.
Червени хриле: леко червените хриле са знак за свежест. Ако забележите слуз или са оцветени в ярки цветове не купувайте рибата,исключение прави пъстървата.
Блестяща кожа: Прясната риба е със сребриста и лъскава кожа.
Еластично месо: Рибата е свежа, когато месото й е еластично. Това означава, че ако я натиснете леко тя бързо въстановява форма и не остава следа от натиска.
Люспите на рибата - Ако е прясна, те трябва да са твърди и плътно прилепнали към тялото й. Годната за готвене риба има светли и лъскави люспи, които се отделят трудно. Благодарение на новата, модерна логистична и хладилна техника днес можем да закупим разннобразна и прясна риба, която не се среща само в нашата страна.

 

Знаейки всичко това, ние се стремим не само винаги да предлагаме прясно месо и риба, но и да предоставим на клиента възможността сам да се увери в тяхната пряснота. В по-големите си магазини разполагаме с обслужващи витрини, където спокойно може да прецените свежестта на месото или рибата по основните признаци, както и да поръчате да ви смелят каймата пред вас. От опит и обратна връзка от нашите клиенти знаем, че това е най-добрият начин за закупуване на прясно месо и риба.

 


Още от блога