Капоната е класическо пикантно сицилианско ястие от патладжани и зеленчуци, мариновани в сладко-кисел сос. Ако обичате интензивни вкусове и пикантни подправки, тази рецепта със сигурност ще ви хареса. Капонатата може да бъде сервирана с риба, пиле или с хрупкава франзела.
Необходими продукти:
1 голям патладжан
1 чаена лъжица сол
4 с. л. екстра върджин зехтин
1 глава жълт лук
2 стръка целина
1 тиквичка
3 пресни средни домата
Черен пипер (на вкус)
1 ч. л. червен пипер
2 скилидки чесън, пресовани или смлени
10-12 зелени маслини без костилки
50 г стафиди
3 с. л. винен оцет
2 с. л. каперси
1 с. л. мед
½ връзка пресен босилек
Една моцарела
За сервиране:
Нарязана франзела
Ето как се прави:
1. Обелете патладжана и го нарежете на кубчета по 2 см. Поръсете със сол и оставете в гевгир да се отцеди поне 30 мин.
2. Загрейте фурната на 200 °С. Застелете голяма тава с хартия за печене. Поставете нарязания на кубчета патладжан върху подготвената тава. Поръсете го с 1/2 чаена лъжичка сол, поръсете с 3 супени лъжици зехтин и разбъркайте патладжана. Печете във фурната за 30 - 35 минути, като разбърквате от време на време, докато патладжанът стане наситено златист.
3. Нарежете лука, тиквичката, стръковете целина и доматите на кубчета от по 2см.
4. Загрейте малко зехтин в тиган и леко задушете лука, докато омекне. Добавете тиквичката и целината. Подправете с останалата ½ чаена лъжичка сол и черен пипер. Гответе, докато зеленчуците омекнат и станат златисти, като разбърквате често (9-12 минути).
5. Добавете намачкания чесън и разбъркайте. Добавете доматите и разбъркайте. Добавете маслините, стафидите, оцета, каперсите, меда и червения пипер. Оставете сместа да къкри на средно слаб огън около 10-15 минути, като разбърквате от време на време.
6. Прибавете изпечения патладжан и гответе още 2-3 минути.
7. Свалете съда от котлона. Опитайте на вкус и ако е необходимо, доовкусете по ваш вкус.
8. Прехвърлете ястието в купа за сервиране, отгоре го поръсете с пресния босилек и начупете моцарелата.
9. Сервирайте с нарязана франзела.