Facebook Pixel
Loader
100%

Капоната с патладжан, зеленчуци и моцарела

Капоната с патладжан, зеленчуци и моцарела
29.11.2022

Капоната с патладжан, зеленчуци и моцарела

Капоната е класическо пикантно сицилианско ястие от патладжани и зеленчуци, мариновани в сладко-кисел сос. Ако обичате интензивни вкусове и пикантни подправки, тази рецепта със сигурност ще ви хареса. Капонатата може да бъде сервирана с риба, пиле или с хрупкава франзела.

Необходими продукти:

1 голям патладжан

1 чаена лъжица сол

4 с. л. екстра върджин зехтин

1 глава жълт лук

2 стръка целина

1 тиквичка

3 пресни средни домата

Черен пипер (на вкус)

1 ч. л. червен пипер

2 скилидки чесън, пресовани или смлени

10-12  зелени маслини без костилки

50 г стафиди

3 с. л. винен оцет

2 с. л. каперси

1 с. л. мед

½ връзка пресен босилек

Една моцарела

За сервиране:

Нарязана франзела

 

Ето как се прави:  

1. Обелете патладжана и го нарежете на кубчета по 2 см. Поръсете със сол и оставете в гевгир да се отцеди  поне 30 мин.

2. Загрейте фурната на 200 °С. Застелете голяма тава с хартия за печене. Поставете нарязания на кубчета патладжан върху подготвената тава. Поръсете го с 1/2 чаена лъжичка сол, поръсете с 3 супени лъжици зехтин и разбъркайте патладжана. Печете във фурната за 30 - 35 минути, като разбърквате от време на време, докато патладжанът стане наситено златист.

3. Нарежете лука, тиквичката, стръковете целина и доматите на кубчета от по 2см.

4. Загрейте малко зехтин в тиган и леко задушете лука, докато омекне. Добавете тиквичката и целината. Подправете с останалата ½ чаена лъжичка сол и черен пипер. Гответе, докато зеленчуците омекнат и станат златисти, като разбърквате често (9-12 минути).

5. Добавете намачкания чесън и разбъркайте. Добавете доматите и разбъркайте. Добавете маслините, стафидите, оцета, каперсите, меда и  червения пипер. Оставете сместа да къкри на средно слаб огън около 10-15 минути, като разбърквате от време на време.

6. Прибавете изпечения патладжан и гответе още 2-3 минути.

7. Свалете съда от котлона. Опитайте на вкус и ако е необходимо, доовкусете по ваш вкус.

8. Прехвърлете ястието в купа за сервиране, отгоре го поръсете с пресния босилек и начупете моцарелата.

9. Сервирайте с нарязана франзела.


Още от блога