Ето ни отново с фантастична рецепта. Представяме кето чийзкейк с лайм и прясна мента. Това е един свеж десерт с ниско съдържание на въглехидрати. Вкусът на крема сирене и киселият лайм се съчетават прекрасно. Да започваме и ще се убедите сами!
Необходими продукти за форма с диаметър 20 см:
За основата:
140 г бадемово брашно
80 г стевиола
60 г разтопено масло
Щипка сол
За чийз крема:
80 мл прясно изцеден сок от лайм
250 г крема сирене
400 мл течна животинска сметана с минимум 30% масленост
90 г стевиола 15 г желатин 1 ч. л. екстракт от ванилия
Ето как се приготвя:
За основата:
1. Загрейте фурната до 175 °C и застелете с хартия за печене форма за торта с падащ ринг и диаметър 20 сантиметра.
2. В купа разбъркайте бадемовото брашно, стевиолата и солта. Прибавете разтопеното масло и разбъркайте, докато сместа започне да става на топка.
3. Изсипете сместа в подготвената форма и разпределете по дъното с притискане, докато се образува равномерна основа и повдигнати краища.
4. Печете 12 - 15 минути, докато краищата на основата станат златисто кафяви.
5. Извадете от фурната и оставете да изстине.
За чийз крема:
1. В малка тенджера изсипете сока от лайм и желатина, разбъркайте и оставете желатина да набъбне. Затоплете сместа на водна баня, докато се разтвори желатина.
2. С миксер разбийте студеното крема сирене. Добавете 40 г от стевиолата и ванилията и разбъркайте добре.
3. С миксер разбийте сметаната и останалите 50 г стевиола до мек връх. Прибавете я към крема сиренето, като разбърквате с шпатула, докато стане лека и кремообразна смес.
4. Добавете сока от лайм и прецедената желатинова смес и разбъркайте добре.
5. Изсипете чийз крема върху охладената основа и загладете с потупване.
6. Поставете кейка в хладилник за 4 часа.
7. Преди сервиране украсете с парченца лайм и прясна мента.