Facebook Pixel
Loader
100%

Киноа - Супер храна!

Киноа  - Супер храна!
28.06.2018

Киноа - Супер храна!

Спокойно можем да кажем, че киноата е „Food-Trend“ , благодарение на полезните си съставки. Добре е да е част от нашето хранене, защото не само го обогатява, но ни прави и по-щастливи. Чувстваме се сити, но същевременно ни е леко и приятно и разбира се сме много по-енергични.


Какво е киноа?

Киноата e зърноподобна култура. Принадлежи към семейство Лободови, към което принадлежат също спанакът и цвеклото, а не към семейство Житни, като пшеницата. 

Това е семе, а не зърно и макар и доста мъничко, това растение е с изключително висока хранителна стойност. Киноата е добър източник на фибри и фосфор, както и е с високо съдържание на магнезий и желязо. Тя е източник и на калций, затова е полезна за вегани и хора с непоносимост към лактоза.
В 100 g киноа в сурово състояние има приблизително (проценти от препоръчителната дневна доза): 65% фосфор, 55% магнезий, 35% желязо, 14% протеини и 7% диетични фибри. Тя не съдържа глутен, притежава високо съдържание на протеини и е една от малкото растителни храни, съдържащи всички осем есенциални аминокиселини. Смята се, че е полезна за хора, които искат да отслабнат.
За да намалите теглото си трябва да изразходвате повече калории, отколкото приемате. Известно е, че някои храни могат да улеснят този процес чрез ускоряване на метаболизма или чрез намаляване на апетита (понижаване на калориите). Киноата действа и по двата начина - тя е с високо съдържание на протеини, което може да повиши метаболизма и да намали значително апетита. Голямото количество фибри също допринася за увеличаване на усещането за ситост и консумация на по-малко калории.

Най-разпространени в търговската мрежа са бяла, червена и черна киноа. Може да се консумира сурова и варена.


В нашите „Рецепти“  ще откриете вкусни предложения за различни ястия с киноа, а във видеото отдолу, ще ви предложим един страхотен старт на деня. Не се колебайте, а опитайте! Гарантираме ви отличен старт!


Още от блога