Представяме ви леко сладки малки козуначета, приготвени във форма за мъфини. Те са много различни от традиционните козунаци, защото са без глутен, мая и нишестете, с много малко и то не бяла захар. Леки като въздух, златисти на цвят, с опияняващ аромат на сушени плодове и толкова лесни за приготвяне.
Необходими продукти:
250 г бадемово брашно
140 г суроватъчен протеин
½ ч. л. сол
1 с. л. хуск
3 ч. л. бакпулвер
100 г масло - разтопено
100 г кокосова захар
60 мл течна сметана
240 мл вода
100 г сушени плодове по избор
Кората на ½ лимон
За глазурата:
1 яйце
Шам фъстък (смялн)
Ето как се приготвят
Включете фурната на 170 °C и подгответе тава с 12 форми за мъфини с кошнички за печене.
В голяма купа разбъркайте бадемовото брашно, суроватъчния протеин, хуска, солта и бакпулвера. В отделна по-малка купа разтопете маслото. Изсипете кокосовата захар и течната сметана в разтопеното масло и разбийте, докато захарта се разтвори.
Изсипете маслената смес в сухите съставки и разбъркайте. На този етап няма да може да се разбърка изцяло сместа.
Добавете водата и сушените плодове. Разбъркайте отново, докато се смесят всички съставки и получите гладко тесто.
Разпределете сместа в подготвените форми за мъфини. Поставете върху тях настъргани лимонови корички. Намажете с разбитото яйце и печете в предварително загрята на 170 °C фурна за около 10 -15 минути.
Поръсете с шам фъстък и сервирайте.