Facebook Pixel
Loader
100%

Козуначени мъфини без глутен

Козуначени мъфини без глутен
23.04.2021

Козуначени мъфини без глутен

Представяме ви леко сладки малки козуначета, приготвени във форма за мъфини. Те са много различни от традиционните козунаци, защото са без глутен, мая и нишестете, с много малко и то не бяла захар. Леки като въздух, златисти на цвят, с опияняващ аромат на сушени плодове и толкова лесни за приготвяне.  

Необходими продукти:

250 г бадемово брашно

140 г суроватъчен протеин

½  ч. л. сол

1 с. л.  хуск

3 ч. л. бакпулвер

100 г масло - разтопено

100 г кокосова захар

60 мл течна сметана

240 мл вода

100 г сушени плодове по избор

Кората на ½ лимон

За глазурата:

1 яйце

Шам фъстък (смялн)

Ето как се приготвят

Включете фурната на 170 °C и  подгответе тава с 12 форми за мъфини с кошнички за печене.

В голяма купа разбъркайте бадемовото брашно, суроватъчния протеин, хуска, солта и бакпулвера. В отделна по-малка купа разтопете маслото. Изсипете кокосовата захар и течната сметана в разтопеното масло и разбийте, докато захарта се разтвори.

Изсипете маслената смес в сухите съставки и разбъркайте. На този етап няма да може да се разбърка изцяло сместа.

Добавете водата и сушените плодове. Разбъркайте отново, докато се смесят всички съставки и получите гладко тесто.

Разпределете сместа в подготвените форми за мъфини. Поставете върху тях настъргани лимонови корички. Намажете с разбитото яйце и печете в предварително загрята на 170 °C фурна за около 10 -15 минути.  

Поръсете с шам фъстък и сервирайте.


Още от блога