Козунак — Фантастико
Loader
100%

Козунак

Козунак
18.04.2024

Козунак

Великден наближава и замирисва на козунак! А най-вкусният си остава домашно приготвеният!
Ако ще месиш и плетеш тесто за пръв път – шеф Никола е перфектният ти учител Дори майсторите на Голямото месене могат да открият в рецептата му хитра „китайска техника“ как козунакът да стане мек и пухкав. А че хубавият козунак се познава по конците, го знае всеки – последвай съветите му и се наслади на шедьовъра си!

Козунак

Необходими продукти:

400г брашно
50г кисело мляко
4 яйца
100г захар
1 с.л. мед
1 с.л. ром
200г масло
1 портокалова кора
1 ч.л. сол
2 с.л. стевия


За маята
10г брашно
50мл прясно мляко
2чл суха мая

Добавки по избор: сушени плодове, течен, или не течен шоколад,  ядки, локум

 

Начин на приготвяне:

Важно е всички продукти да са на стайна температура. Първо активираме маята. Смесваме брашното и млякото в касерола и при непрестанно бъркане, загряваме, докато се сгъсти. Оставяме настрана да се охлади и прибавяме маята. Разбъркваме и изчакваме да шупне. Разбъркваме отново, пак оставяме да шупне и на третия път прибавяме към яйцата, киселото мляко, стевията, меда и рома. В отделна купа правим кладенче от сухите съставки и портокаловата кора. Малко по малко омесваме меко и леко лепкаво тесто. Оставяме го да втаса на стайна температура, докато си утрои обема. Омесваме малко по малко с мекото масло, поставяме плънката навиваме  и изплитаме. Оставяме отново да втаса, докато си удвои обема и печем.


Още от блога