Няма нищо по-хубаво от сладолед в летните следобеди. Новата ни фантастична рецепта е специална. Тя е за кремообразен сладолед с богат вкус на кафе.
Необходими продукти:
280 мл течна животинска сметана с минимум
30% маследност
60 мл бадемово мляко
60 г стевиола
1 - 2 супени лъжици масло
½ ч. л. ксантанова гума
1 ч. л. лъжица разтворимо кафе
1 пакетче ванилия
За сервиране:
Какаов нибс
Ето как се приготвя:
1. В тенджера на среден огън смесете 130 мл течна сметана и бадемовото мляко. Прибавете 30 грама от стевиолата и оставете сместа да заври. След това намалете котлона и оставете сместа да къкри до сгъстяване, като разбърквате от време на време.
2. Отстранете от котлона и добавете маслото и разтворимото кафе. Разбъркайте, докато маслото се разтопи и кафето се разтвори. Поръсете с ксантановата гума и разбъркайте с телена бъркалка до еднородна смес. Прибавете ванилията, разбъркайте и оставете сместа да се охлади.
3. Разбийте останалите 150 мл сметана с останалите 30 гр стевиола до меки върхове.
4. Внимателно прибавете избитата сметана в охладената кафеена смес, като бъркате с шпатула.
5. Прехвърлете сладоледа в подготвена форма и замразете докато стегне (за около 5 или 6 часа).
6. Сервирайте сладоледа в купички, поръсен с каков нибс.