Тазседмичната веган рецепта на шеф Никола е и за онези, които продължават да спазват новогодишните си обещания – да се хранят по-балансирано и здравословно, без да губят вкуса! А както ще видите в новия епизод – кюфтетата могат хем да са печени, хем да са наситено червени, ако са приготвени от киноа с червено цвекло и елегантно придружени с дип от червена леща. Позволете си да опитате нещо ново и му се насладете!
Кюфтета от киноа с червено цвекло и дип от червена леща
Необходими продукти:
600 г варено червено цвекло
200 г киноа
200 г червен боб консерва
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. кимион
1/4 ч.л. канела
За панировката:
2 ч.ч. брашно
500 г панко
Дип от червена леща:
300 г червена леща
2 с.л. тахан
2 ч.л. кимион
1 скилидка чесън
5 с.л. зехтин
1/4 лимон
Сол
Начин на приготвяне:
Слагаме киноата да се вари за около 20 мин. Свареното цвекло нарязваме на кубчета и пасираме заедно с червения лук и магданоза. Прибавяме боба и подправките. Пасираме и добяваме хлебните трохи, за да сгъстят сместа. Изцеждаме киноата, прибавяме я и разбъркваме. Оформяме кюфтетата и ги овалваме в брашно, след това в сместа от брашно и вода и накрая в панко. Подреждаме в тава, заливаме с малко зехтин и печем до златисто-кафяво – на 200°C за около 15 мин, след което се обръщат и се пекат за още 5-10 мин.
*Червеното цвекло може да бъде сурово и настъргано или варено и нарязано.
За дипа: Сваряваме червената леща, изцеждаме я, слагаме в пасатор и прибавяме тахана, чесъна, зехтина и подправките. Пасираме.