Facebook Pixel
Loader
100%

Лимецът. Какво го прави полезен и чист продукт?

Лимецът. Какво го прави полезен и чист продукт?
29.06.2018

Лимецът. Какво го прави полезен и чист продукт?

Наричат го дива пшеница, не вирее с изкуствени торове и това го прави определено по-чист продукт от днешната пшеницата. Лимецът е зърнена култура, която не се обработва с химикали и дори засаден в замърсена почва, не поема ненужните вещества от нея. Глутенът, който съдържа е различен от повечето видове пшеница в това, че съдържа само 14 хромозоми от 42 в съвременните видове пшеница. Той е от друг характер и не е токсичен. В сравнение със съвременните сортове пшеница, лимецът съдържа по-високи нива на витамини и минерали. Интересен факт е, че лимецът не боледува и това позволява да бъде отглеждан без пестициди и хербициди. Генетичната модификация се използва в земеделието главно за създаване на устойчивост на растения срещу болести, неприятели и на хербициди, както и за подобряване на вкусовите и хранителните качества на продуктите. В случая при лимеца не съществува нито една причина той да бъде третиран.

Лимецът е по-труден за обработка и дава по-малко добив, но хранителните му свойства са в пъти по-добри, така че определено си заслужава не само да го вкарате в менюто си, но и да го консумирате редовно. Може да се консумира суров, сготвен, смлян на брашно.

Някои от ползите за здравето от лимец включват способността му да помага в регулирането на метаболизма на тялото,
при създаването на полови хормони, при изграждане на здрави кости, подобряване на имунната система, повишаване на храносмилателната функция, понижаване на кръвната захар, както и при намаляване на нивата на холестерола в организма.

Вижте във видеото отдолу как да си направите палачинки с лимец. Изключително вкусни са.

 


Още от блога