Facebook Pixel
Loader
100%

Лозовите сармички от спомените на Емануела Толева

Лозовите сармички от спомените на Емануела Толева
18.09.2022

Лозовите сармички от спомените на Емануела Толева

Рецептата в днешното издание на "Неделна супа за душата" е по спомен от детството на прекрасната Емануела Толева.

Необходими продукти:

500 кайма смес Сами-М
150 г ориз
1 ч.ч. олио
1 глава лук
2–3 скилидки чесън
1–2 моркова
1/2 чушка
250 мл домати на кубчета или доматен сос

250 мл зеленчуков бульон (ако нямате, може и вода)
сол и черен пипер (на вкус)
червен пипер Picantina

½ ч.л.кимион
½ връзка магданоз

1-2 стръка джоджен (по желание)

40-50 бр. лозови листа от буркан 

Приготвяне:

1. Каймата се овкусява със сол, черен пипер и кимион. Оставя се за 30 минути да поеме вкусовете. През това време подгответе зеленчуците: измийте и нарежете на ситно лука, морковите и чесъна. Почистете и измийте ориза.  

2. В дълбок тиган загрейте олиото и запържете лука и морковите за около 4-5 минути. Добавете каймата и чесъна и подправете с червения пипер. След около още 5 минути (когато каймата е станала на трохи) прибавете ориза. Запържете за кратко и залейте с доматения сос.Намалете котлона и оставете плънката да се задуши за още 5-10 минути.

 

3. Магданозът и джодженът се нарязват на ситно и се смесват с плънката на изключен котлон.  

4. Когато плънаката се охлади леко, завийте средно големи лозови сармички. Наредете ги в тенджера, залейте със зеленчуковия бульон (или водата) и оставете сармите да се готвят на много слаб огън (3-4 от 9 степени) още 20 минути. 

5. Поднесете ги с кисело мляко.

 

 


Още от блога