Нашата „Неделна супа за душата“ става все по-любима, топла и вкусна. Следващият епизод е изпълнен с емоции и прекрасни спомени, а главен герой е актрисата Александра Сърчаджиева. Тук тя ни предписва боб за щастие.
Необходими продукти:
2 чаши боб
2 моркова
1 глава лук
1 червена чушка
2 домата
3 скилидки чесън
100 мл зехтин
Малка връзка магданоз
Подправки от Picantina:
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. джоджен
1 ч. л. сминдух
За рецептата на Ирина:
1-2 люти чушки сиврия
1 топка моцарела
2 шепи бейби спанак
150 г боб мунг
Маслини
Може да се сервира с луканка „Маджаров“.
Начин на приготвяне:
1. След като се измие добре, бобът се накисва във вода с ½ ч. л. сода за няколко часа или най-добре за една нощ.
2. На сутринта се изплаква добре и се сварява за около 40 минути в тенджера под налягане. Водата се изхвърля.
3. Почистваме и нарязваме на дребно чесъна, чушката, морковите и лука.
4. В тенджера покриваме с вода предварително сварения до непълна готовност боб. Когато заври добавяме чесъна и половината количество от лука и морковите, джоджена и сминдуха. Осоляваме на вкус и оставяме да ври, докато зеленчуците омекнат. (около 20 минути)
5. Междувременно обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Добавяме ги към врящия боб.
6. В отделен тиган загряваме останалия зехтин, заедно с останалите зеленчуци и червения пипер. Разбъркваме около минута и прибавяме запръжката към вече готовата яхния.
7. Поръсваме с магданоз и поднасяме със запечена люта чушка.
Още един вариант по рецепта на Ирина:
Така приготвеният боб може да се обогати, като към изброените зеленчуци се добави и боб мунг, който да се сготви с тях. Преди поднасяне във всяка гореща порция се слага шепа бейби спанак, накъсана моцарела и нарязани на кръгчета маслини.