Неделна супа за душата с Андрей Арнаудов — Фантастико
Loader
100%

Неделна супа за душата с Андрей Арнаудов

Неделна супа за душата с Андрей Арнаудов
10.07.2022

Неделна супа за душата с Андрей Арнаудов

„Това е много трудно – хем да имаш тяло, създадено, за да бъдеш дебел, хем да си много лаком и да не си много дебел“. Думите са на Андрей Арнаудов – следващият ни специален гост в "Неделна супа за душата". Вкусът на патладжан винаги го връща към детството и към моменти от любимата му Италия. Ето защо Ирина приготви за него ароматното ястие Melanzane Parmigiana.

Необходими родукти за 6 порции:

4-5 големи патладжана

1 голяма глава стар лук

1 литър доматен сос

3 топки (по 120 г) моцарела

130 г пармиджано

2 с. л. галета

1 с. л. захар

Сол и пипер

1-2 клончета пресен риган

Пресен босилек – 2-3 стръка

 

Начин на приготвяне:

1. Измиваме патладжаните, отрязваме дръжките им и ги нарязваме по дължина на тънки парчета с дебелина около 0,5 см.

2. Посоляваме парчетата, нареждаме ги върху решетка или гевгир и ги притискаме с тежка чиния. Оставяме ги така, за да се отцеди лютивият им сок за около 40 мин.

3. През това време подготвяме останалите продукти: нарязваме на ситно лука. Блендираме твърдото сирене, заедно с трохите галета. Нарязваме на кубчета моцарелата.

4. Слагаме зехтин в тиган, така че да покрие дъното (около 1 пръст). Загряваме го на висока степен и пържим патладжаните от двете страни до лека промяна в цвета, но не препичане.

5. Изпържените парчета подреждаме върху хартия, която да поеме мазнината.

6. В останалия от патладжана зехтин задушаваме лука с малко сол и лъжица захар, докато стане прозрачен.  Добавяме доматения сос и наронения риган, разбъркваме и оставяме да къкри около 15 минути.

7. Сглобяваме ястието, като на дъното на огнеупорен съд слагаме лъжица от доматения сос. Отгоре подреждаме изпържения патладжан. Заливаме го с още доматен сос и поръсваме с пармезан. Подреждаме парченца моцарела. Повтаряме, като отгоре покриваме с доматен сос и сирена. Поливаме със струйка зехтин.

8. Печем 40 минути в предварително загрята на 180 °C фурна.

9. Преди сервиране поръсваме със свежи листа босилек.

 

 

 

 


Още от блога