В „Неделна супа за душата“ гостува Биляна Савова – създател на програмата "План да Бъда"/ Plan to Be, основател на фондация "МС - Мога Сам", дългогодишен арт директор на списание EVA, а днес мотивационен треньор, който показва на хората как да се съхранят и да излизат от тежки ситуации. Биляна разказва за пътуването си до Хималаите чрез вкуса на традиционна за шерпите гозба - Sherpa Stew (ястие на шерпите)
Необходими продукти:
100 г едра паста
1-2 картофа
1-2 моркова
1 глава лук
Шепа спанак
Чесън
1 с. л. брашно
1с.л. олио (или друга мазнина)
1 с.л. ориз
1 л. къри
1 л. чили
1 люта чушка (по желание)
Пръст джинджър
Сол
Пипер
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, нарежете ги на едро и ги сварете (без да позволявате да се разварят)
2. Загрейте мазнината, прибавете ситно нарязания джинджър и чесън, кърито и чилито. Преди чесънът да потъмнее (след около минута) добавете обелените и нарязани лук и моркови, както и листата спанак.
3. След около 2-3 минути добавете водата, в която сте разбъркали лъжицата брашно, както и ориза и картофите.
4. Когато оризът омекне леко, прибавете пастата и варете до готовност (ако ползвате домашна прясно приготвена, ще са й нужни не повече от 3-4 минути)
5. Консумирайте гореща (преди хранене шерпите пеят специална будистка молитва).