Неделна супа за душата с Емил Анчев — Фантастико
Loader
100%

Неделна супа за душата с Емил Анчев

Неделна супа за душата с Емил Анчев
07.08.2022

Неделна супа за душата с Емил Анчев

Сладък салам за духовно блаженство. Предписва ни го Емил Анчев - създателят на легендарната българска рокгрупа "Конкурент". 

Необходими продукти за 2 салама средно по 10 парчета:

180 г бисквити "Житен дар"

150 г меко масло

1 ванилия на прах (или половин капсула течен екстракт)

200 г пудра захар

100г черен шоколад (70%)

100г течна животинска сметана

2 с. л. ирландски ликьор

2-3 с. л. пудра захар за овалване

Предложение за сервиране: 

Сладолед Eskimo

Смути Freshko от ябълка, ягода и банан

 

Начин на приготвяне:

1. Разбийте мекото масло с пудрата захар.

2. В малка тенджерка с незалепващо дъно загрейте течната сметана. Щом заври, я махнете от котлона и прибавете начупения шоколад. Бъркайте с телена бъркалка, докато шоколадът се разтопи напълно и добавете ирландския ликьор.

3. Когато се охлади, изсипете шоколадовата смес при маслото, разбъркайте и прибавете карамелизирани ядки*, а накрая – натрошените бисквити.

4. Разбъркайте с дървена лъжица до постигането на лепкаво тесто.

5. С навлажнени ръце оформете два “салама”.

6. Завийте саламите стегнато в хартия за печене и приберете във фризер за поне един час (от гънките на хартията се получава ефект, наподобяваш повърхността на истински шпек).

7. Преди да нарежете сладкия салам, оваляйте всяко парче в пудра захар, която предварително сте смесили с ванилия.

*Карамелизирани ядки можете да си приготвите сами, като в тиган с незалепващо дъно загреете 6 с. л. захар с 1 ч. л. вода. Щом захарта започне да пожълтява съвсем леко, прибавете ядките, разбъркайте енергично и щом покафенее, махнете от огъня и изсипете на тънък пласт върху хартия за печене. Когато изстине и се втвърди, нарежете карамела с ядките на малки парчета.


Още от блога