Пълнени чушки с булгур и боб – една вкусна история
Необходими продукти:
10 - 12бр. чушки
1 - 2 ч.ч. гореща вода
1-2 с.л.зехтин
За плънката:
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
100 мл чесън
1 морков
Маслини каламон без костилка
200 г булгур Крина
1 - 2 с.л.доматено пюре
200 г черен боб от консерва
300 мл гореща вода
400 мл зеленчуков бульон(може от кубче)
Подправки от Picantina:
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
Лют червен пипер (по желание)
Ккимион
Черен пипер - на вкус
Джоджен
Приготвяне:
1. Измийте добре лука, моркова и чесъна и ги нарежете на ситно. В дълбок тиган загрейте зехтина и ги задушете.
2. Измийте добре булгура и го добавете към зеленчуците. Овкусете със сол, пипер, кимион и червен пипер.
3. Добавeте доматеното пюре и залeйте с горещата вода. След като водата заври, се добавят отцеденият и изплакнат боб, нарязаните на ситно маслини и нарязаният на ситно джоджен. Ястието се задушава на слаб огън, докато булгурът поеме водата.
4. Напълнете измитите и почистени от семки чушки с плънката и ги подредете в намаслена със зехтин тава. Набодете ги на няколко места с вилица.
6. Чушките се заливат с около 2 чаени чаши бульон, отгоре се поливат със струйка зехтин и се изпичат в предварително загрята на 180°C фурна за около 40 минути (най-добре под фолио).