Неделна супа за душата с Ирини — Фантастико
Loader
100%

Неделна супа за душата с Ирини

Неделна супа за душата с Ирини
18.12.2022

Неделна супа за душата с Ирини

Специалното празнично издание на "Неделна супа за душата" включва богато меню от коледен коктейл Мимоза; Плато с мезета, горчица, овкусено коледно масло и черен пълнозърнест хляб; киш със сирена и зеленчуци; крем супа от тиква; филе в стил Уелингтън със сос Грейви и задушен спанак; домашна торта. 

Киш със сирена и зеленчуци

Продукти за основата:

120 г масло

240г брашно

Стрък розмарин

1 с. л. шамфъстък

½ ч. л. сол

Продукти за плънката:

4 яйца 200 мл течна животинска сметана

80 мл прясно мляко

100 г ементал

100 г чедър

50 г настъргано твърдо сирене тип пармезан

Щипка индийско орехче

Щипка сол

Щипка бял пипер

1 стрък праз

50 г сушени домати

Приготвяне:

1. От нарязаното на кубчета масло, пресятото брашно, солта и 3-4 с. л. ледена вода омесете масленото тесто. Нарежете на ситно стръкче розмарин и го добавете към него. Премесете набързо, сложете в плик и приберете в хладилник за около 15 минути.

2. През това време: разбийте яйцата със сметаната и млякото. Овкусете ги с подправките. Настържете сирената и ги прибавете в яйчено млечната смес.

3. Разточете тестото и го прехвърлете във форма за киш. Набодете го на няколко места и го запечете на 160°С за около 15 минути.

4. Изсипете плънката в охладения блат на киша. Нарежете праза и сушените домати и ги подредете върху плънката. Печете в предварително загрята на 160°С фурна около 30 минути.

Филе Уелингтън

Продукти:

1 кг телешко филе

50 г масло

1 стрък розмарин

1-2 лъжици зехтин

1 малък червен лук

2 скилидки чесън

500 г смес от гъби

100 г пилешки дробчета

1 ч. л. сос Warchester

50 г галета

500 г бутер тесто

1 яйце

Сол

Черен пипер

1пакет спанак

За соса Грейви:

2 глави лук

4 стръкчета мащерка

100 мл сладко вино

1 с. л. горчица

1 лъжица сладко по избор

2 ч. л. брашно

600 мл телешки бульон

Приготвяне:

1. Овкусете парчето месо от всички страни със сол и пипер. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Сложете в него 25 г от маслото и стръкчето розмарин. Запечатайте месото за около 5 минути, като го обръщате от всички страни с щипки. Прехвърлете го в чиния.

2. Почистете тигана и го върнете на загрятия на средна сила котлон. Сложете нарязаните на ситно лук, чесън и гъби, както и останалото масло и още малко зехтин. Поръсете още малко розмарин и оставете всичко да се задуши за около 15 минути.

3. Почистете пилешките дробчета и ги прибавете към гъбите. Полейте с лъжица сос Уорчестър. Задушете за още 5-6 минути.

4. Изсипете плънката върху дъска и я донакълцайте на съвсем ситно. Овкусете, докато ви допадне на сол и поръсете с галетата.

5. Загрейте фурната на 200°С.

6. Върху набрашен плот разточете бутер тестото до размер 30 см на 40 см. Върху него разпределете равномерно гъбената плънка, като оставите по 5 см от всяка страна. Намажете “чистата част” с разбито яйце.

7. Поставете парчето месо върху плънката и го завийте с бутер тестото. Притиснете крайчетата, за да не се отвори при печене. Прехвърлете го в тавичка, застлата с хартия за печене. Намажете го с разбито яйце.

8. Преди да поставите тавичката във фурната, сложете я за 3-4 минути на загрят котлон, за да стане по-хрупкаво тестото и от долната си страна. После изпечете филето във фурната за около 40 минути.

9. Пригответе грейви соса: Нарежете на едро лука и го задушете заедно с мащерката в намазнен тиган за около 20 минути. После прибавете сладкото и бъркайте, докато потъмнене и се карамелизира. Прибавете сладкото вино (може да фламбирате), горчицата и брашното. Постепенно прибавете и бульона. Варете до консистенция, която ви допада. Пасирайте соса и го прецедете през едра цедка.

10. След като се изпече филето, оставете го да се охлади около 10 минути. После го нарежете на 2-сантиметрови парчета и го поднесете със соса Грейви и сотирания спанак (или друга зелена гарнитура).

2 вида аромантно масло

Продукти:

250 г масло

Няколко стръка прясна мащерка

1 лимон

1 щипка канела

5 стръка магданоз

2-3 листа салвия

1 скилидка чесън

Поднасяме в плато месни и млечни мезета:

- суджук

- луканка

- пастет от патешки (гъши) дроб

- сирена

- сушени кайсии

- черен пълнозърнест нарязан хляб

Печена тиквена супа

500-700 г нарязана тиква

Зехтин

Чили

Черен пипер

Кориандър на прах

2 скилидки чесън

1 морков

1 пръчка селъри

1глава лук

700 мл бульон (на кубче)

1 лъжица кафява захар

1 пакетче белени тиквени семки сол

Приготвяне:

1. Парчетата тиква се овкусяват със смесените подправки. Посипва се със зехтин и захар и се пече около 30-40 мин. (докато крайчетата потъмнеят) в предварително загрята на 170°С фурна.

2. През това време нарежете лука, чесъна, моркова и целината и ги задушете в малко мазнина, докато омекнат.

3. Прибавете изпечената тиква и залейте с топлия бульон.

4. Пасирайте и сервирайте с тиквени семки и по желание с лъжица сметана. Коледен коктейл МИМОЗА: Продукти: 3 бр червени портокали 2 бр звездовиден анасон 1 бутилка просеко

*Рецептата за тортата можете да видите в Епизод 25

*Рецептата за празничната питка можете да видите в Епизод 24


Още от блога