Специалното празнично издание на "Неделна супа за душата" включва богато меню от коледен коктейл Мимоза; Плато с мезета, горчица, овкусено коледно масло и черен пълнозърнест хляб; киш със сирена и зеленчуци; крем супа от тиква; филе в стил Уелингтън със сос Грейви и задушен спанак; домашна торта.
Киш със сирена и зеленчуци
Продукти за основата:
120 г масло
240г брашно
Стрък розмарин
1 с. л. шамфъстък
½ ч. л. сол
Продукти за плънката:
4 яйца 200 мл течна животинска сметана
80 мл прясно мляко
100 г ементал
100 г чедър
50 г настъргано твърдо сирене тип пармезан
Щипка индийско орехче
Щипка сол
Щипка бял пипер
1 стрък праз
50 г сушени домати
Приготвяне:
1. От нарязаното на кубчета масло, пресятото брашно, солта и 3-4 с. л. ледена вода омесете масленото тесто. Нарежете на ситно стръкче розмарин и го добавете към него. Премесете набързо, сложете в плик и приберете в хладилник за около 15 минути.
2. През това време: разбийте яйцата със сметаната и млякото. Овкусете ги с подправките. Настържете сирената и ги прибавете в яйчено млечната смес.
3. Разточете тестото и го прехвърлете във форма за киш. Набодете го на няколко места и го запечете на 160°С за около 15 минути.
4. Изсипете плънката в охладения блат на киша. Нарежете праза и сушените домати и ги подредете върху плънката. Печете в предварително загрята на 160°С фурна около 30 минути.
Филе Уелингтън
Продукти:
1 кг телешко филе
50 г масло
1 стрък розмарин
1-2 лъжици зехтин
1 малък червен лук
2 скилидки чесън
500 г смес от гъби
100 г пилешки дробчета
1 ч. л. сос Warchester
50 г галета
500 г бутер тесто
1 яйце
Сол
Черен пипер
1пакет спанак
За соса Грейви:
2 глави лук
4 стръкчета мащерка
100 мл сладко вино
1 с. л. горчица
1 лъжица сладко по избор
2 ч. л. брашно
600 мл телешки бульон
Приготвяне:
1. Овкусете парчето месо от всички страни със сол и пипер. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Сложете в него 25 г от маслото и стръкчето розмарин. Запечатайте месото за около 5 минути, като го обръщате от всички страни с щипки. Прехвърлете го в чиния.
2. Почистете тигана и го върнете на загрятия на средна сила котлон. Сложете нарязаните на ситно лук, чесън и гъби, както и останалото масло и още малко зехтин. Поръсете още малко розмарин и оставете всичко да се задуши за около 15 минути.
3. Почистете пилешките дробчета и ги прибавете към гъбите. Полейте с лъжица сос Уорчестър. Задушете за още 5-6 минути.
4. Изсипете плънката върху дъска и я донакълцайте на съвсем ситно. Овкусете, докато ви допадне на сол и поръсете с галетата.
5. Загрейте фурната на 200°С.
6. Върху набрашен плот разточете бутер тестото до размер 30 см на 40 см. Върху него разпределете равномерно гъбената плънка, като оставите по 5 см от всяка страна. Намажете “чистата част” с разбито яйце.
7. Поставете парчето месо върху плънката и го завийте с бутер тестото. Притиснете крайчетата, за да не се отвори при печене. Прехвърлете го в тавичка, застлата с хартия за печене. Намажете го с разбито яйце.
8. Преди да поставите тавичката във фурната, сложете я за 3-4 минути на загрят котлон, за да стане по-хрупкаво тестото и от долната си страна. После изпечете филето във фурната за около 40 минути.
9. Пригответе грейви соса: Нарежете на едро лука и го задушете заедно с мащерката в намазнен тиган за около 20 минути. После прибавете сладкото и бъркайте, докато потъмнене и се карамелизира. Прибавете сладкото вино (може да фламбирате), горчицата и брашното. Постепенно прибавете и бульона. Варете до консистенция, която ви допада. Пасирайте соса и го прецедете през едра цедка.
10. След като се изпече филето, оставете го да се охлади около 10 минути. После го нарежете на 2-сантиметрови парчета и го поднесете със соса Грейви и сотирания спанак (или друга зелена гарнитура).
2 вида аромантно масло
Продукти:
250 г масло
Няколко стръка прясна мащерка
1 лимон
1 щипка канела
5 стръка магданоз
2-3 листа салвия
1 скилидка чесън
Поднасяме в плато месни и млечни мезета:
- суджук
- луканка
- пастет от патешки (гъши) дроб
- сирена
- сушени кайсии
- черен пълнозърнест нарязан хляб
Печена тиквена супа
500-700 г нарязана тиква
Зехтин
Чили
Черен пипер
Кориандър на прах
2 скилидки чесън
1 морков
1 пръчка селъри
1глава лук
700 мл бульон (на кубче)
1 лъжица кафява захар
1 пакетче белени тиквени семки сол
Приготвяне:
1. Парчетата тиква се овкусяват със смесените подправки. Посипва се със зехтин и захар и се пече около 30-40 мин. (докато крайчетата потъмнеят) в предварително загрята на 170°С фурна.
2. През това време нарежете лука, чесъна, моркова и целината и ги задушете в малко мазнина, докато омекнат.
3. Прибавете изпечената тиква и залейте с топлия бульон.
4. Пасирайте и сервирайте с тиквени семки и по желание с лъжица сметана. Коледен коктейл МИМОЗА: Продукти: 3 бр червени портокали 2 бр звездовиден анасон 1 бутилка просеко
*Рецептата за тортата можете да видите в Епизод 25
*Рецептата за празничната питка можете да видите в Епизод 24