В новия епизод на "Неделна супа за душата лекоатлетката Карин Околие ще отведе Ирина по кулинарните пътеки на Родопите. Пътешествието към детството на финалистката от последния сезон на Survivor започва с комбинацията от щипка захар, 7 грама суха мая и „парена вода“, за да я върне към много специални моменти с вкуса на любимите й катми по родопски.
Необходими продукти (за около 10 катми):
2 яйца
350 г кисело мляко
350 мл вода
½ чаена лъжичка сол
1 с. л. захар
7 г суха мая
Брашно
Масло (за намазване)
За сервиране:
Сирене
Сладко
Крема сирене
Пушена сьомга
Люти кисели краставички
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в приятна при допир (не студена) вода. Добавете 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно. Разбъркайте и оставете на страна да се активизира.
2. През това време разбийте яйцата заедно със солта и киселото мляко.
3. Добавете водата с маята. Разбийте добре и на няколко пъти прибавете брашното.
4. Разбърквайте, докато постигнете гладка, с консистенция на боза, смес.
5. Покрийте купата със сместа с фолио и оставете да се активира за около 30 минути (тестото е готово, когато е увеличило размера си и по повърхността му има мехурчета).
6. Нагрейте силно котлона. Намаслете тефлонов тиган с малко мазнина. Сложете около черпак от сместа (според размера на тигана), намалете котлона на средна сила и пържете, докато по повърхността на катмата се появят дупчици. Обръщайте и изпържете и от другата страна.
7. Подредете катмите една върху друга в чиния, като между всеки слой намазвайте с масло.
8. Поднесете ги горещи със сирене, сладко или мед.