Това е една вдъхновяваща среща с Ванко Pump&Run в нашата "Неделна супа за душата". Спортният мотиватор и „сървайвър“ разкрива как пиле с ориз за 1.50лв. се е превърнало в любимото му ястие в тийнейджърските години и защо, когато никой не е вярвал в спортните му успехи, той е продължил да преследва мечтите си. А ето и рецептата за пилешки бутчета с ориз, която Ванко пожела да приготви Ирина.
Продукти за 2 порции:
2 бр. пилешки бутчета
1/2 ч. ч. ориз
1 малка глава лук
1 малък морков
1 с. л. олио + 100 мл олио
Сол, червен и черен пипер
Черен пипер на зърна
½ ч. л. чубрица
1.5 ч. ч. гореща вода
Зеленчуков или пилешки бульон
2-3 стръка пресен магданоз
Лимон
Начин на приготвяне:
1. Измийте и подсушете бутчетата.
2. Овкусете ги от всички страни със сол, черен и червен пипер.
3. Намаслете тавичка с лъжица олио, подредете бутчетата и печете в предварително загрята на 200 °C фурна за 15 минути.
4. През това време в останалото олио се задушават ситно нарязаните зеленчуци заедно с подправките, добавя се добре измитият (по възможност предварително накиснат за 15-ина минути в студена вода) ориз. Добавя се водата, пиперът на зърна и бульонът и се оставя да поври около 4-5 минути.
5. Вадим запечените бутчета от тавичката, където изсипваме задушения ориз. Подреждаме бутчетата от обратната страна и печем 30 минути на 150 °C. 6. Поднасяме със ситно нарязан магданоз (и лимон).