В „Неделна супа за душата“ гостува артистичната Велиана Симеонова с вълшебни ръце за миниатюри и акварел. Запознайте се с рецептата за Кайзершмарн.
Необходими продукти за 3 порции:
3 яйца
2 с.л. стафиди
2 с.л. ром (уиски, коняк или малко есенция)
50 г захар
2 бр. ванилия (или ванилова есенция)
щипка сол
150 -180 г брашно
180 мл прясно мляко
2 с.л. масло (около 50 г)
За поднасяне по желание: пудра захар, сладко от червени плодове, сметана
Начин на приготвяне:
*Предварителна подготовка – ако ползвате стафиди, накиснете ги за половин час в коняка или в няколко капки есенция ром, разредени с няколко лъжици вода
1. В напълно суха купа разбийте до сняг белтъците с щипка сол.
2. В друга купа разбийте до хомогенна смес жълтъците, захарта и ваниловата есенция. Постепенно добавете брашното, а накрая – млякото.
3. На ръка добавете на 2 пъти разбитите до сняг белтъци.
4. Ако ползвате стафиди, прибавете ги последни към сместа.
5. Разтопете половината масло в загрят тиган с диаметър около 25 см. Ако решите да изпържите палачинката наведнъж, ползвайте цялото масло. За по-лесно пържене и обръщане, може да разделите сместа.
6. Пържете на средно силна степен. Когато палачинката стане златиста от едната страна, с шпатула я накъсайте на 2-3 големи парчета и я обърнете. Щом започне да се запича и от втората страна, надробете парчетата на още по-малки части. Разбърквайте и ги обръщайте от всички страни, докато се запечатат. Ако обичате масло, може да добавите още малко.
7. Разпределете десерта в чинии и го поднесете с пудра захар и различни топинги според вкуса ви: сладко от червени плодове, бита сметана, ванилов сладолед или карамелено мляко (дулсе де лече).