Нищо не е по-топло, вкусно и сплотяващо семейството около трапезата от баницата на баба. Точно тази традиционна българска храна е символът на уют за Кремена и Атанас Месечкови.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
3 яйца 300 мл прясно мляко
70 мл олио
300 грама бяло сирене Маджаров
150 г настърган кашкавал
1 бакпулвер 100 г краве масло
Предложение за сервиране:
Айрян от кисело мляко Маджаров
Приготвяне:
1. В дълбока купа се разбиват яйцата, олиото и млякото с щипка сол и с 5 г бакпулвер. В отделна купа се натрошава сиренето, настъргва се кашкавалът и се разбъркват добре.
2. В правоъгълна намаслена тава (или застлана с хартия за печене) се подреждат по 2 кори, намазват се с млечната смес и се поръсват с натрошеното сирене и настъргания кашкавал.
3. След като корите свършат, баницата се наряза на квадратни парчета, залива се с останалата млечно-яйчена смес и се покрива с нарязаното на малки парченца масло. Течната смес изглежда много, но това да не ви смущава, ще попие в корите и става един много сочен бюрек.
4. Печем около 35 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор.