Facebook Pixel
Loader
100%

Неделна супа за душата със Славена Вътова

Неделна супа за душата със Славена Вътова
13.11.2022

Неделна супа за душата със Славена Вътова

Супа Том Ям

Необходими продукти:

10 големи охладени скариди (около 250г)

750 мл вода

120 мл пилешки бульон

2 стебла лимонена трева

2 см галангал (тайландски джинджифил, ако няма - класически)

4 бр. лимонови листа

2 люти чушки

3 скилидки чесън

3 бр. гъби кладница

1 домат сорт Рома

1 малка глава стар лук

1 ч. л. захар

3 с. л. рибен сос

3 с. л. сок от лайм

1 консерва кокосова сметана

За поднасяне - кориандър, лайм

 

Начин на приготвяне

Обелете скаридите. Поставете главите и черупките в тенджерата, запазете месото. Използвайте чук за месо или подобен, за да смачкате чесъна, лютия червен пипер и лимонената трева, така че да се отворят, за да пуснат аромат. Добавете в тенджерата. Натрошете листа от кафир лайм, галангал, бульон и вода. Оставете да къкри на силен огън, покрийте. След това намалете до среден огън и оставете да къкри за 10 минути. Прецедете бульона и изхвърлете черупките на скаридите. Върнете бульона в същия съд на слаб огън.

Добавете лука и гъбите и оставете да къкри 3 минути.

Добавете домати и оставете да къкри за 1 минута.

Добавете скариди и оставете да къкри 2 минути или докато се сварят.

Разбъркайте със захар и рибен сос, оставете да къкри за 1 минута.

Добавете сок от лайм и опитайте. Регулирайте сладко (захар), сол (рибен сос) и кисело (лайм) по ваш вкус (повярвайте ми, ще разберете кога ви харесва!). Разпределете в купички и сервирайте с пресен кориандър и парче лайм.


Още от блога