Супа Том Ям
Необходими продукти:
10 големи охладени скариди (около 250г)
750 мл вода
120 мл пилешки бульон
2 стебла лимонена трева
2 см галангал (тайландски джинджифил, ако няма - класически)
4 бр. лимонови листа
2 люти чушки
3 скилидки чесън
3 бр. гъби кладница
1 домат сорт Рома
1 малка глава стар лук
1 ч. л. захар
3 с. л. рибен сос
3 с. л. сок от лайм
1 консерва кокосова сметана
За поднасяне - кориандър, лайм
Начин на приготвяне
Обелете скаридите. Поставете главите и черупките в тенджерата, запазете месото. Използвайте чук за месо или подобен, за да смачкате чесъна, лютия червен пипер и лимонената трева, така че да се отворят, за да пуснат аромат. Добавете в тенджерата. Натрошете листа от кафир лайм, галангал, бульон и вода. Оставете да къкри на силен огън, покрийте. След това намалете до среден огън и оставете да къкри за 10 минути. Прецедете бульона и изхвърлете черупките на скаридите. Върнете бульона в същия съд на слаб огън.
Добавете лука и гъбите и оставете да къкри 3 минути.
Добавете домати и оставете да къкри за 1 минута.
Добавете скариди и оставете да къкри 2 минути или докато се сварят.
Разбъркайте със захар и рибен сос, оставете да къкри за 1 минута.
Добавете сок от лайм и опитайте. Регулирайте сладко (захар), сол (рибен сос) и кисело (лайм) по ваш вкус (повярвайте ми, ще разберете кога ви харесва!). Разпределете в купички и сервирайте с пресен кориандър и парче лайм.