Нисковъглехидратна пица с Бри, прошуто крудо и сушени сливи от Вяра Ковачева — Фантастико
Loader
100%

Нисковъглехидратна пица с Бри, прошуто крудо и сушени сливи от Вяра Ковачева

Нисковъглехидратна пица с Бри, прошуто крудо и сушени сливи от Вяра Ковачева
22.01.2021

Нисковъглехидратна пица с Бри, прошуто крудо и сушени сливи от Вяра Ковачева

Това е една много приятна и лесна за правене нисковъглехидратна пица, която ще ви изненада с това колко много се доближава до пиците, направени с брашно. Съставките за нея може да намерите в специализираните био щандове в големите магазини на ФАНТАСТИКО, а хуск има във всяка аптека. С какво да гарнирате пицата е въпрос изцяло на ваш избор. Аз използвах сирене Бри и сушени сини сливи и след изпичане прибавих прошуто крудо, рукола и зрънца нар.

 

ПРОДУКТИ

ТЕСТО

60 г. кокосово брашно
30 г. бадемово брашно или ситно смлени бадеми
20 г. хуск
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
230 мл. топла вода
1 ч.л. ябълков оцет
1 с.л. зехтин
щипка хималайска сол

ГАРНИТУРА ЗА ИЗПИЧАНЕ НА ПИЦАТА

100 г. сирене Бри, нарязано много тънко
30 г. сини сливи /4 сини сливи/ без костилки, нарязани на парчета
10 г. маскарпоне


ЗА ГАРНИРАНЕ СЛЕД ИЗПИЧАНЕ НА ПИЦАТА

4 парчета прошуто крудо
Шепа рукола
Зрънца нар
1 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамов оцет

 

ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ

1.      Загрейте фурната до 220°C, като вътре в средата на фурната сте поставили тавата от фурната, в която ще печете пицата.

2.      Разбъркайте в купа кокосово брашно, бадемово брашно, хуск, сол и бакпулвер.

3.      В отделна купа смесете топлата вода, ябълковия оцет и зехтина и ги изсипете в сухата смес, като бъркате с лъжица. Първоначално сместа ще е много течна, но това да не ви притеснява. Разбърквайте, докато се оформи тесто и го омесете за около минута с ръце. Оформете тестото на топка и го оставете в купата за 10-15 минути.

4.      Намажете хартия за печене леко със зехтин, поставете топката тесто в средата на хартията, отгоре поставете друга хартия за печене и разточете тестото между двете хартии, без да натискате много. Колкото по-тънко разточвате тестото, толкова по-хрупкаво ще е. Но все пак, не прекалявайте, за да не ви се рони изпечената пица.

5.      Оформете с ръце бордове по краищата на тестото.

6.      Извадете горещата тава и плъзнете хартията с подготвената пица. Трябва да се пече за 15 минути при 220°C.

7.      През това време подгответе гарнитурата, като нарежете на ленти сините сливи и сиренето Бри.

8.      Извадете пицата от фурната. Намажете повърхността с маскарпонето. Подредете резените Бри и нарязаните сушени сини сливи равномерно върху пицата. Върнете пицата във фурната и печете още 10 минути докато тестото стане златисто и сиренето се разтопи.

9.      Извадете пицата от фурната.

10.      Объркайте руколата с балсамовия оцет и зехтина. Поставете прошутото върху изпечената пица и гарнирайте с овкусената рукола. Поръсете отгоре със зърната от нар.

11.      Сервирайте веднага.


Още от блога