Необходими продукти:
1 октопод
1 глава червен лук
2 стръка пресен риган (може и сух)
2 лимона
Морска сол
Зехтин
За ганитурата:
100 г фава
5-6 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Сварявате октопода на средна температура за около 40 минути. Във водата може да се добави дафинов лист и бахар (но не сол).
2. След като сварите октопода и той се охлади, отрежете пипалата.
3. Изпечете пипалата на силно загрят чугунен оребрен тиган или на скара (в идеалния вариант - на барбекю, което ще придаде допълнителен аромат на ястието). Ще ви отнеме не повече от 7-8 минути общо от двете страни.
4. Посолете октопода и го напръскайте с лимон и зехтин. Подредете пипалата върху /до/ пюрето от фава и го поднесете веднага.