За да впечатлите в кухнята, трябва да сте нестандартни. Какво ще кажете за френски десерт без глутен и с малко захар? Кулинарното предложение е на Вяра Ковачева.
Необходими продукти:
За палачинките:
60 г гроздово олио
215 г оризово брашно
45 г царевично нишесте
1/2 пакетче бакпулвер
80 г. кокосова захар
1 ванилия
170 мл газирана вода
130 мл бадемово мляко
4 яйца
За карамелено портокаловия сироп:
100 г кокосова захар
1/4 ч. л. морска сол
80 мл портокалов сок
30 г кокосово масло без аромат
За сервиране:
Настъргани портокалови корички
Ето как се приготвят
За палачинките:
В блендер изсипете брашното, царевичното нишесте, бакпулвера, солта, ванилията, захарта и леко блендирйте. Добавете газираната вода и бадемовото мляко и отново блендирайте. Прибавете яйцата и гроздовото олио и блендирайте до гладка смес.
Загрейте тиган за палачинки и го намаслете с гроздово олио. Печете палачинките, като поставяте около един черпак от сместа в тигана и разливате по цялата основа. Когато краищата на палачинката започнат леко да се отделят, обърнете с шпатула. Извадете готовите палачинки в чиния и оставете настрани.
За карамелено портокаловия сироп:
Изцедете портокала. Поставете в малка тенджера захарта и оставете на среден огън леко да се карамелизира. Намалете котлона и прибавете портокаловия сок и кокосовото масло. Оставете сиропа леко да се сгъсти. Прецедете и оставете настрани.
За сервиране:
За всяка порция сгънете една палачинка на две и после още на две. Залейте я с малко от сиропа. Поръсете с настъргани портокалови корички и сервирайте.